При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации нарасна до съответно 1,623% и 2,012%

Водещите индекси на Wall Street започват новата седмица без промяна на фона на повишаване на доходността по американските държавни ценни книжа и очакваната нова порция корпоративни отчети, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 0,04% (близо 13 пункта). С толкова се сви и технологичният бенчмарк Nasdaq. Съвсем незначителна промяна отчете широкият измерител S&P 500.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации нарасна до съответно 1,623% и 2,012%.

Увеличение има и при доларовия индекс, който се покачи с 0,4% до 95,55 пункта.

Увеличението в доходността по държавните ценни книжа се отрази и в представянето на акциите на Tesla, които поевтиняха с 1,9%, продължавайки обезценяването от миналата седмица. Компанията завърши миналата седмица със спад в цената на книжата от 15,4% – най-лошото ѝ седмично представяне от март 2020 г. Ефект в понеделник оказа и размяната на реплики между Илон Мъск и демократа Бърни Сандърс, како и намека на изпълнителния директор, че може да продаде още акции.

Технологичният любимец на инвеститорите Nvidia също изтри от цената на акциите си 1,2% преди очакваните тази седмица тримесечни резултати на компанията.

Но във фокуса на инвеститорите тази седмица са данните от няколко големи търговци на дребно. Книжата на Target поскъпнаха с 1,7%, а тези на Lowe’s загубиха 0,6%. И двете компании ще представят отчети в сряда. Акциите на Walmart и Home Depot, които ще се отчетат във вторник, също бяха под натиск, изтривайки съответно 0,6% и 0,4% от цената си.

При Dollar Tree цената на книжата поскъпна с над 14%,след като в петък се появиха съобщения, че активистът инвеститор Mantle Ridge поема дял от най-малко 1,8 млрд. долара във веригата.

Акциите на Boeing пък поскъпнаха с 5,5% след новината, че Saudi Arabian Airlines преговаря с Airbus и Boeing за нова поръчка широкофюзелажни самолети. Също така Emirates съобщиха за поръчка на два самолета Boeing 777 по време на авиошоуто в Дубай.

Wall Street ати губеща седмица, след като данните за индекса на потребителските цени за миналия месец отчете най-голямото си годишно увеличение за повече от три десетилетия. С това се сложи край на петседмичната печеливша серия на пазара.

Въпреки това водещите индекси остават близо до рекордите си в понеделник. Dow е на 1,2% от последния си рекорд, а S&P 500 и Nasdaq са на съответно 0,8% и 1,5%.

Октомврийският индекс на потребителските цени записа ръст от 6,2% на годишна основа – над очакваните 5,9% от икономисти в анкета на Dow Jones. Индексът, който проследява представянето на кошница потребителски продукти, се е увеличил с 0,9% на месечна основа, което също е над прогнозите.

На стоковите пазари цената на петрола не намира единна посока. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 0,1% до 82,08 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI поскъпват с 0,2% до 80,94 долара за барел.

Златото на свой ред поевтинява с близо 0,2% до 1865,7 долара за тройунция.

По статията работи: Елена Илиева
Източник: https://www.investor.bg/