Снимка: Pixabay

Акциите с изкуствен интелект (AI) продължават да набират скорост сред нарастващите инвеститори. Вместо електронни приспособления и роботи, технологията за изкуствен интелект се основава предимно на сложни алгоритми и софтуер, които позволяват на хората и компаниите да вземат по-интелигентни решения, коментира Тезджан Гегел от InvestorPlace.

Тези дни най-вероятно ще видим изкуствен интелект в социалните медии, търсачките, сайтовете за електронна търговия, както и в много корпоративни приложения. Търсенето на продукти и услуги за изкуствен интелект продължава да расте, докато технологията продължава да трансформира всички сфери на живота. Така че днес тук са три акции, които са разработили иновативни методи за използване на AI в своята дейност.

Данните за научните изследвания и пазарите прогнозират, че индустрията за изкуствен интелект ще нарасне с кумулативен годишен темп на растеж (CAGR) от над 28% и ще достигне 171 милиарда долара през следващите три години. От друга страна, друг доклад на Grand View Research посочва, че от 2021 до 2028 година се очаква световният пазар на изкуствен интелект да нарасне средно с повече от 40%.

Има няколко начина инвеститорите, които се стремят към растеж, да се възползват от бързо развиващата се тенденция на AI. Докато инвеститори могат да се влагат в компании за производство на чипове като Nvidia (NASDAQ:NVDA), които се произвеждат от полупроводници, необходими за приложения с изкуствен интелект, инвестирането в компании, които разчитат в голяма степен на AI, може да бъде друга възможност.

С тази информация, ето списък на трите AI акции, които предлагат значителен потенциал за растеж през следващите месеци:

C3Ai (AI)

52-седмичен диапазон: 42.70 – 183.90 долара

C3.ai е корпоративна AI компания. Тя предоставя приложения „софтуер като услуга“ (SaaS), които позволяват на клиентите да разработват мащабни корпоративни приложения за изкуствен интелект във всяка инфраструктура.

C3ai публикува резултатите за първото тримесечие на фискалната 2022 година на 1 септември. Приходите са се увеличили с 29% в сравнение със същия период на миналата година до 52.4 милиона долара. Оперативната загуба, извън GAAP, възлиза на 21.8 милиона долара в сравнение със загубата от 1 милион долара през предходното тримесечие. Паричните средства и техните еквиваленти завършиха тримесечието на 274 милиона долара.

Относно резултатите, главният изпълнителен директор Томас М. Зибел заяви: „Ние значително разширихме нашата екосистема за пазарни партньори през първото тримесечие, влизайки в стратегически съюз с Google Cloud, за да позволим на цялата глобална организация за продажби и услуги на Google Cloud да продава и обслужва съвместно цялата семейство от C3 AI приложения“.

Тъй като C3.ai позволява на компании в различни сектори да се възползват от персонализирани AI решения, новите клиенти продължават да идват с бързи темпове. Сред известните клиенти са компании като Google Alphabet (NASDAQ:GOOG) (NASDAQ:GOOGL) и Royal Dutch Shell (NYSE:RDS.A, NYSE:RDS.B).

Петролната и газовата индустрия в момента представлява около 35% от общите приходи. C3.ai разработи нов набор от инструменти за изкуствен интелект за Baker Hughes (NYSE:BKR), който помага на петролните компании да намалят въглеродните емисии и да подобрят цялостната си ефективност.

Докато C3.ai все още не е печеливша, тя може да се похвали с впечатляваща брутна печалба от 75 %. Компанията изчислява, че ръстът на приходите през второто тримесечие ще бъде 37% на годишна база.

Предвид значителния ръст на приходите и нарастващия адресен пазар, текущата цена на акциите предоставя привлекателна възможност за закупуване на AI акции на разумна цена. Книжата на компанията в момента се движат малко под цената от 49 долара, което е 70% под най-високия ѝ рекорд (ATH) в края на 2020 г. Това е с 65% по-малко в сравнение с предходната година. Акциите се търгуват на 26 пъти крайните продажби.

Splunk (SPLK)

52-седмичен диапазон: 110.28 – 214.00 долара

Splunk е добре известна със своя софтуер, предназначен за анализ на машинния логаритъм. Нейното водещо решение Splunk Enterprise се използва в различни случаи на употреба, включително управление на приложения, операции по информационни технологии (ИТ) и сигурност.

Splunk публикува резултатите от второто тримесечие на фискалната 2022 година в края на август. Приходите са се увеличили с 23% до 606 милиона долара. Нетната загуба възлиза на 384 милиона долара, или 2.34 долара загуба от разредена акция, в сравнение с чиста загуба в размер на 261 милиона долара, или 1.64 долара загуба от разредена акция, през предходното тримесечие. Паричните средства и техните еквиваленти завършиха тримесечието на 2.2 милиарда долара.

След съобщението главният изпълнителен директор Дъг Мерит каза следното: „Нашият екип проведе още едно силно тримесечие, потвърждавайки високата стратегическа стойност, която предоставяме на най-големите и най-динамичните организации в света. Удвоихме броя на клиентите с Cloud ARR от 1 милион долара или повече, тъй като “..“

Splunk се фокусира върху анализа на данните, за да получи информация за своите клиенти. Платформата на Splunk може да анализира големи количества сложни данни и позволява на предприятията да предприемат действия срещу евентуални грешки, преди те да се случат. Изкуственият интелект и машинното обучение остават в центъра на бъдещето на Splunk.

Облакът направи продуктите и услугите на Splunk още по-достъпни. Неговият дял в общите приходи на Splunk нарасна до почти една четвърт през фискалната 2021 година. В бъдеще се очаква облакът да стимулира растежа както в горната, така и в долната линия. Splunk наскоро добави услуги за киберсигурност към облачните си предложения.

SPLK акциите в момента се движат на ниво от 165 долара, което е с 22% по-малко от миналата година. Те също така загубиха 2% от началото на годината. Спадът в цената на акциите дава възможност на дългосрочните инвеститори да купят книжата на компанията на разумна цена, отбелязва анализаторът. Акциите се търгуват 11 пъти крайните продажби.

UiPath (PATH)

52-седмичен диапазон: 47.20 – 90.00 долара

UiPath стана публична през април 2021 г. Компанията създава платформа за цялостна автоматизация. Софтуерните роботи на UiPath използват изкуствен интелект, за да автоматизират повтарящи се задачи в предприятието, от прости задачи до дълги сложни бизнес процеси.

UiPath публикува резултатите за второто тримесечие на фискалната 2022 година на 7 септември. Общите приходи са нараснали с 40% до 196 милиона долара. Нетната загуба възлиза на 100 милиона долара, или 19 цента на разредена акция. Компанията получи коригиран свободен паричен поток от 3.5 милиона долара. Паричните средства и търгуемите ценни книжа завършиха тримесечието на 1.9 милиарда долара.

Главният изпълнителен директор Даниел Дайнс отбеляза: „Нашите резултати бяха обусловени както от нови попълнения на клиенти, завършващи тримесечието с повече от 9 100 клиенти, така и от силното разширяване със съществуващи клиенти, отразено в нашия най-добър в класа ни процент на задържане в долари от 144 процента“.

UiPath има за цел напълно да автоматизира бизнес процесите или работните процеси в предприятието, което спомага за повишаване на ефективността и производителността във всяка бизнес среда.

Компанията също така използва компютърно виждане и машинно обучение, което позволява на софтуерните ботове да вземат сложни решения и да се учат от човешкото поведение. UiPath има 9100 клиенти, включително повече от 60% от компаниите от Fortune 500.

Както Forrester, така и Gartner смятат UiPath за лидер на пазара в използването на изкуствен интелект за автоматизиране на корпоративните работни потоци. Компанията твърди, че има добра възможност да се възползва от пазарните възможности от 60 милиарда долара.

PATH акциите се движат на ниво от 57 долара, което е около 40% под върха им в края на май. Въпреки спада с 22% през последните шест месеца, ценните книжа на компанията не изглеждат евтини, като се търгуват 38 пъти крайните продажби. Въпреки това, UiPath се очаква да достигне сегашната си оценка благодарение на бързия растеж на приходите и високото ниво на задържане.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/