Снимка: Bloomberg

До септември групата държави от ОПЕК+ изпомпваше около 660 000 барела на ден под целта си

Петролните министри от ОПЕК+ посочват огромния излишък в началото на следващата година като оправдание да се придържат към плана за скромно увеличение на производството. Но тези прогнози са изградени върху фантастични числа – и те са погрешни, пише енергийният експерт Джулиан Лий за Bloomberg.

Няма значение коя от трите прогнози за петролния пазар, представени миналата седмица на ОПЕК+, разглеждате – всички те показват едно и също нещо в различна степен. Сегашният стегнат пазар на петрол скоро ще се изпари, за да бъде заменен от такъв, в който предлагането изпреварва търсенето и световните запаси отново се увеличават. Това превключване обаче се основава на силно завишени оценки за собственото бъдещо производство на групата.

В най-оптимистичния случай – от гледна точка на групата производители – дефицитът в доставките от 2,7 милиона барела на ден през третото тримесечие на 2021 г. се превръща в излишък от 2,5 милиона барела на ден през първото тримесечие на следващата година. Предлагането продължава да изпреварва търсенето през цялата 2022 г., връщайки световните запаси от петрол до ниво малко над това, наблюдавано в края на 2020 г., до края на годината.

Не е чудно тогава, че производителите не са склонни да се вслушват в призивите на потребителите да отворят по-широко крановете.

shortage to

Но тези прогнози дават нереална картина за следващата година. И е трудно да се повярва, че това е просто грешка, тъй като най-очевидно е виновна прогнозата за продукцията на групата.

Не се преструвам, че знам по-добре от анализаторите на ОПЕК колко силно ще бъде търсенето на петрол през следващата година. Има толкова много движещи се части – включително постепенното облекчаване на ограниченията за пътуване, нови огнища на COVID инфекции и растящи цени на енергията – че прогнозите за търсенето непременно са несигурни. Подобни са и оценките за това колко петрол се консумира в момента.

Това е по-малко вярно за перспективите за производство.

До септември групата държави от ОПЕК+ изпомпваше около 660 000 барела на ден под целта си, като няколко страни членки не успяха да изпълнят индивидуалните си задължения, а други бяха ограничени от ремонтни дейности.

wrong forecasts

И все пак прогнозата за баланс между търсенето и предлагането на ОПЕК предполага, че групата произвежда в съответствие с целта си всеки месец от октомври нататък. Това води до неправдоподобен скок от 1,1 милиона барела на ден в производството на групата между септември и октомври.

ОПЕК публикува последния си месечен доклад в четвъртък. Както се очакваше, увеличението от септември беше малка част от това, използвано в прогнозата, изготвена за срещата на министрите. Производството на суров петрол от десетте членове на ОПЕК, обхванати от настоящото споразумение за производство, се е увеличило само със 136 000 барела на ден от септември до октомври, по-малко от една пета от скока, предвиден в прогнозата.

Производството от трите държави-членки, освободени от съкращенията – Иран, Либия и Венецуела, се оценява, че се е увеличило с 82 000 барела на ден, компенсирайки част от този недостиг, тъй като се предполага, че производството им ще остане непроменено през цялата прогноза. Но все още оставя производството на ОПЕК през октомври с около 600 000 барела на ден под прогнозата.

vanishing surplus

Постоянният недостиг на производство в страни като Нигерия и Ангола не е резултат от дейности по поддръжка на съоръженията, както заяви саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман след срещата на ОПЕК+; по-скоро те отразяват намаляващия капацитет в резултат на липса на инвестиции в проучване и разработка. Така че недостигът ще продължи. Всъщност ще се влоши, тъй като все повече страни се сблъскват с ограничения на капацитета и имат проблеми да повишат производството.

Дори ако групата производители успее да добави 400 000 барела на ден за доставка всеки месец от настоящите нива, както планира, излишъкът от доставки през следващата година ще бъде много по-малък, отколкото предполагат прогнозите на ОПЕК+. Ако добави много по-малко от това, както направи през последните месеци, ако премахнете ефектите от поддръжката, излишъкът на практика изчезва.

Пазарът на петрол през следващата година изглежда много по-стегнат, отколкото искат да ви убедят производителите.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: