Важно е да можем не само да печелим пари, но и да ги изразходваме така, че да ни стигат. А това зависи не само от размера на доходите, но и от начина, по който харчим и спестяваме, т.е. как управляваме финансите си. Този въпрос касае повечето хора, с доходи около средните и по-високи. Финансови консултанти могат да ви дадат конкретни съвети относно начините на спестяване и инвестиране. А тук представяме в обобщен вид основни насоки за добро управление на личните финанси.

Поставяне на финансова цел

Това означава да знаете точно колко, кога и защо имате нужда от пари. Мечтите и целите не са едно и също нещо.

В ежедневието обикновено правим планове и си поставяме всекидневно малки или големи цели. Въпреки това, когато става дума за финанси, често пропускаме да си поставим цели, които да постигнем за определено време. А с поставяне на цел, това което искаме, повечето пъти се постига по-лесно и/ или по-бързо.

Финансова цел е не просто да възнамеряваме да си купим жилище или автомобил например, а да преценим колко пари са необходими за това и за колко време би могло да спестим тези средства. Добре е целите да са колкото се може по-конкретни. А големите или дългосрочни цели би могло да разделим на малки такива, така те психологически са по-лесни за изпълнение.

Изработване на финансов план

Той е необходим, за да оцените обективно състоянието на вашия бюджет, да приоритизирате разходите и да видите перспективите.

Което значи не само да имате и да можете да си поставяте цели, но също така, да правите обективна оценка на състоянието на бюджета си, т.е. да имате ясна представа месечно точно колко пари харчите, кога и за какво.

След това е необходимо да подредите по спешност и важност направленията, в които отиват парите ви, т.е. да определите приоритетите си.

Следващата стъпка при изработване на финансов план е да прецените колко пари месечно можете да спестявате и ако е необходимо, да „затегнете кранчетата“ на някои харчове.

Също така, при наличие на достатъчно средства, може да предвидите и суми за инвестиции, например за закупуване на дялове от договорни фондове и др.

Разширяване на финансовите знания

С повече финансови знания ще сте в състояние да си изработите собствен финансов план с определени цели и избор на инструменти за спестяване и инвестиране.

Практическите и теоретичните умения за финансов мениджмънт са полезни, за да изберете начините за постигане на целите си. За това е необходимо да имате най-малко базови знания за финансовите инструменти, инвестиционни фондове, застрахователни услуги и т.н.

Финансовите знания разширяват кръгозора и за евентуални допълнителни източници на доходи, посочват експерти.

Преди да решите коя банка, брокер или застрахователна компания да изберете, трябва да знаете колкото е възможно повече за тези компании. Но това ще бъде трудно да се направи, ако не знаете какво точно да научите. Финансовите знания ще помогнат за дефинирането на критериите за избор.

Така ще промените подхода си към парите от потребителски към управленски, ще сте наясно с нуждите си, ще можете да се откажете от безполезните разходи и ще можете да спестявате.

Ограничете разходите за дреболии, те „изяждат“ спестяванията.

Ще се изненадате, ако пресметнете колко пари отиват за множество дребни покупки или услуги – например за такси, за кафе от определено кафене (макар че може да се купи и по-евтино със същото качество) и т.н.

Възможно е част от тези разходи за „дреболии“ да се окажат излишни, или пък с малко търсене да намерите съответните неща на по-ниски цени. И така, „капка по капка вир става“.

Разбира се, не е необходимо да се изпада в крайности и да се отказваме от всички „малки удоволствия“, но си струва да се намери баланс между спестяване и харчене.

Спестявайте

Спестяването може да изглежда като ограничение, особено при не големи доходи. Перспективата да получим нещо в бъдеще изглежда неясна, но купуването на нещо тук и сега е приятно и осезаемо. Трудно е да се откаже човек от този подход.

Затова се опитайте да спестявате по малко, но ежемесечно. А при увеличение на доходите запазете процента на спестяване, дори по възможност го увеличете. Класическият подход при спестяване е „заделяне“ на 10% от доходите, но разбира се, зависи и какъв е абсолютният размер на доходите. Така постепенно ще създадете своя т.нар. резервен фонд.

 

Автор: Мая Цветкова

Източник: https://money.bg/