Инвеститорите се ориентират към криптоактиви като алтернатива, посочи Владислав Драмалиев, директор на фондация “Битхоуп“

Биткойн и криптоактивите са силно волатилни и погледнато в пет или десетгодишен план са във възход. Имайки предвид, че на биткойн едно от основните му преимущества е, че е силно ограничен на 21 милиона, а парите в обръщение постоянно се увеличават, започва да изглежда все по-привлекателен за голям брой от инвеститори, които искат да запазят спестяванията си. Хора, които обикновено са имали интерес от златото, в момента по-скоро се замислят дали да не притежават биткойн или друга криптовалута. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие” Владислав Драмалиев, директор на фондация “Битхоуп“.

Биткойн отбеляза своя пореден връх, а волатилността при криптовалутите създава проблеми на дневна, седмична и месечна база, но на годишна те са добра алтернатива на другите твърди активи като златото. Има тенденция при много криптовалути, когато биткойн се покачи и другите да имат покачване.

„Най-интересното на крипто пазара е, че е абсолютно отворен и пазарните принципи функционират, като това вече не може да се каже за традиционните пазари. Борбата за създаването на мрежови ефекти, която се води постоянно в платформите за умни договори е ожесточена. Там най-яркият представител е етериум и затова е на второ място по пазарна капитализация“, посочи експертът.

Той съобщи, че се създават нови платформи, които се опитват да изместят етериум, главно от гледна точка на трансакционните такси, които в момента се начисляват и са изключително високи заради двете паралелни тенденции, които се случват в етериум – децентрализирането на финансите и NFT.

„Монетният двор на нови NFT и криптоактиви в комбинация с ползването на приложения за отмяна или представянето и вземането на заеми влияят върху етериума и неслучайно продължава да се забелязва ръст и етериум е „уморен“ от успеха си”, коментира Владислав Драмалиев.

Той обясни, че всички крипто мрежи чакат целия “товар” да намалее върху цялата етериум мрежа и се създават други мрежи, които се опитват в този момент, когато етериума изпита затруднения в трансакционните такси, да привлекат с NFT сферата. Драмалиев обаче смята, че това би отнело доста време, защото не случва толкова бързо.

Експертът посочи, че токенизацията* се развива паралелно и това създава допълните проблеми с регулаторите. Причината е, че държавата и регулаторите на са в крак с промените в криптовселената, а за да избегат конкретни проблеми много компании развиват технологията, но поддържат връзка с регулаторите, за да може да се развиват по-бързо.

Владислав Драмалиев даде пример, че в технологичния свят на блокчейн и във вселената от токени влиза движимо, недвижимо имущество, произведения на изкуството, музикални права, интелектуална собственост. По този начин токенизацията превръща стойността на даден обект като картина или недвижим имот в токен, с който може да се оперира на блокчейна.

*токeнизацията е част от новата икономика – икономика жетони. Това е един от елементите на цифровата революция, която идва с навлизането в икономиката и живота на технологиите blockchain.

Инфлацията ли е стимул инвеститорите са се ориентират към криптовалути и има ли фундамент при тях? Ще се ограничи ли скоро криптоманията? Докъде и докога ще расте цената на биткойна?

Целия разговор може да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова
Източник: https://www.investor.bg/