Другите два основни индекса отвъд Океана също се представиха силно в петък, но записаха спадове за седмицата

Основните щатски индекси завършиха седмицата със силен ръст, но въпреки това записаха първата си губеща седмица през последните шест на фона на засилването на опасенията за инфлацията, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши със 179,08 пункта и завърши седмицата на ниво от 36 100,31 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с около 0,7% до равнище от 4682,85 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 1% към стойността си до ниво от 15 860,96 пункта.

Основните индекси приключиха седмицата с понижения след публикуването на най-горещите данни за инфлацията от 30 години насам. Dow се понижи с 0,6%, а S&P 500 отписа 0,3%. Nasdaq Composite отбеляза спад от 0,7% за седмицата.

Данните за потребителските цени през октомври, публикувани в сряда, показаха, че инфлацията се е ускорила най-бързо от 30 години насам. Новите данни тласнаха доходността по облигациите нагоре и нанесоха удар на сектори от фондовия пазар.

Пазарната ситуация в петък беше „скок спрямо случилото се по-рано през седмицата“, коментира Виктория Фернандес, главен пазарен стратег в компанията Crossmark Global Investments. „Може би започваме да наблюдаваме връх на притесненията за веригите на доставки. Ще получим повече информация за това идната седмица с отчетите на компании за търговия на дребно като Walmart и Target“, допълва тя.

Книжата на Johnson & Johnson, която е част от Dow, поскъпнаха с 1,2% след съобщението на Wall Street Journal, че компанията се разделя на две. Според съобщението Johnson & Johnson отделя подразделението си за здравни продукти в самостоятелна публично търгувана компания.

Големи технологични компании дадоха подкрепа на по-широкия пазар. Цената на акциите на компанията-майка на Facebook Meta нарасна с 4%. Книжата на Apple, Microsoft и Amazon прибавиха по над 1%.

Нови данни, публикувани в петък, показаха продължаващите страхове от инфлацията и хвърлиха светлина върху пазара на труда. В началото на ноември нагласите на потребителите са достигнали най-ниското си ниво от десет години, съобщи Мичиганският университет. Много участници в допитването са посочили притесненията от инфлацията, отбелязват авторите на доклада.

В същото време рекорден брой служители са напуснали работа през септември – 4,43 млн. души, съобщи министерството на труда в петък. Това се е случило на фона на новосъздадените 10,44 млн. работни места в САЩ през същия месец.

„Броят на напускащите работа продължава да расте, което ни казва, че хората остават уверени, че могат да намерят по-високоплатена работа“, отбелязва Фернандес.

Въпреки спада през седмицата S&P 500 е нараснал с над 24% през 2021 г.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 1,57% и 1,937%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,06% до 95,12 пункта. Еврото поевтиня с 0,09% до 1,144 долара, а паундът е нагоре с 0,33% до 1,342 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,12% до 113,91 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи в петък, изтривайки ръстовете през предходната сесия, на фона на притесненията, че Федералният резерв в САЩ ще ускори плановете си за повишаване на лихвите, за да овладее инфлацията.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха със 70 цента до 82,17 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 80 цента до 80,79 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,3% до ниво от 1868,5 долара за тройунция и записаха най-добрата си седмица от шест седмици насам.

 

По статията работи: Божидарка Чобалигова
Източник: https://www.investor.bg/