Снимка: Bloomberg

Tesla е единствената компания в момента, която успява да продаде всяко произведено електрическо превозно средство

Световните автомобилни производители планират да похарчат повече от половин трилион долара за електрически превозни средства и батерии до 2030 г., според анализ на „Ройтерс“, засилвайки инвестициите, насочени към пренасочване на купувачите на автомобили от изкопаемите горива и постигането на все по-трудните цели за декарбонизация.

Преди по-малко от три години подобен анализ на „Ройтерс“ установи, че автомобилните компании планират да похарчат 300 милиарда долара за електромобили и свързани технологии. Но задаващите се мандати за нулеви въглеродни емисии в градове като Лондон и Париж и страни от Норвегия до Китай придадоха допълнителна неотложност на инвестиционните ангажименти на индустрията, свързани с EV.

Последният анализ показва, че автомобилните производители планират да инвестират приблизително 515 млрд. долара през следващите от 5 до 10 години за разработване и изграждане на нови превозни средства, оборудвани и батерии, и да прекратят постепенно производството и продажбата на коли с двигатели с вътрешно горене.

Но ръководителите на компаниите от индустрията се опасяват, че потребителското търсене на електромобили може да не достигне агресивните цели без съществени допълнителни стимули и по-високи разходи за изграждане на мащабна зарядна инфраструктура и устойчиво електрозахранване.

Брайън Максим от AutoForecast Solutions оприличава нарастващите инвестиционни ангажименти в електрификацията на превозните средства със Студената война. Според него, въпреки че някои концерни обявиха планове за постепенно налагане на електромобилите и премахване на двигателя с вътрешно горене, повечето компании от индустрията все още не са представили подобни стратегии.

Въпреки това много компании вече са започнали да произвеждат електрически превозни средства без конкретен ангажимент за тотална електрификация на фона на все още неясните перспективи относно търсенето и печалбите в този сегмент, казва Максим.

Други проучвания дават различни прогнози за разходите. През юни консултантската фирма AlixPartners заяви, че инвестициите на автомобилната индустрия в електрически превозни средства ще достигнат 330 млрд. долара до 2025 г.

През 2020 г. автомобилната индустрия е инвестирала близо 225 млрд. долара в капиталови разходи и научноизследователска и развойна дейност, според AlixPartners.

Tesla изглежда е единствената компания за момента, която успява да продаде всяко произведено от нея електрическо превозно средство, и строи нови „гигафабрики“ близо до Берлин, Германия, и Остин, Тексас, с което значително ще нарасне годишният ѝ производствен капацитет.

В началото на ноември компанията достигна пазарна оценка от 1,2 трлн. долара, което е над два пъти общата стойност на Volkswagen Group, Toyota Motor Corp., Ford Motor Co. и General Motors Co., въпреки че по размер на продажби, приходи и печалба Tesla изостава значително от тези концерни.

Междувременно, политическият и регулаторен натиск върху автомобилните производители се засилва. Индустрията се насочва към постепенно премахване на двигателя с вътрешно горене в рамките на следващите 10-15 години, като същевременно увеличава производството на напълно електрически модели.

Редица страни, като Сингапур и Швеция, заявиха, че ще забранят продажбите на нови превозни средства с двигатели с вътрешно горене до 2030 г. Президентът на САЩ Джоузеф Байдън обяви по-рано тази година, че иска от 40% до 50% от продажбите на нови автомобили в страната да представляват електрическо модели до 2030 г.

Германската група Volkswagen, която все още се възстановява финансово от „Дизелгейт“, води останалата част от индустрията с над 110 млрд. долара инвестиции в електромобили и батерии до 2030 г.

Най-големият автомобилен концерн в Европа и други негови конкуренти от Германия, като Daimler и BMW, планират да инвестират общо 185 млрд. долара до 2030 г., докато американските автомобилни производители General Motors и Ford ще похарчат близо 60 млрд. долара до 2025 г.

Китайските автомобилни производители, водени от SAIC Motor, обявиха инвестиционни цели от над 100 млрд. долара през десетилетието. Японските автомобилни производители изостават много, като Honda, Toyota и Nissan досега публично са ангажирали общо по-малко от 40 милиарда долара.

 

Източник: bloombergtv.bg/