Американските банки разширяват агресивно финансирането на частни компании в Европа. Целта е да надделеят над местните конкуренти и да повишат шанса си да спечелят съблазнителни поръчки при всяка свежа вълна от едри публични оферти.   

Висшестоящи мениджъри на „Голдмън Сакс груп“ и на „Джей Пи Моргън Чейз“ насочват усилията си към бизнеса на частни емисии в условията на възраждащата се активност на капиталовите пазари. Те смятат, че увеличеният интерес на частните компании към набирането на свеж капитал ще е нещо повече от временен подем.

Европейските офиси на „Голдмън Сакс“ са работили по 18 сделки, за които са привлекли над 9 млрд. щ. долара от началото на годината срещу едва шест контракта на обща стойност 1.7 млрд. долара през 2020-а. Американският кредитор е създал и нова група за „алтернативни продукти за ценни книжа“, който да управлява европейския му бизнес.

Въпреки че броят на банкерите, отделени за частните сделки, остава малък, персоналът се множи. Конкуретният екип на „Джей Пи Моргън Чейз“ за Европа, Близкия изток и Африка, се е увеличил двойно от началото на 2020-а докато в сферата на по-широкия бизнес на капиталовите пазари не са наети повече банкери.

Новата група за алтернативни продукти на „Голдмън“ включва и експертите, обслужващи прохождащия пазар на публично търгуваните фирми, създадени за поглъщане или сливане със съществуващи дружества (SPAC), на който на Стария континент не се наблюдава същия бум както в САЩ. Едва 28 такива компании са получили борсова регистрация в региона на Европа, Близкия изток и Африка през първите девет месеца на 2021-а, по данни на „Рефинитив“. „Голдмън Сакс“ и „Джей Пи Моргън“ са били водещи мениджъри съответно на четири и на седем от тези сделки.

Интересът на две от най-големите банкови групи на Уолстрийт към частните оферти е доказателство за растящата зрялост на европейската екосистема от нововъзникващи фирми, най-вече в сферата на технологиите и на здравеопазването. Европейските компании са набрали частно финансиране в размер на 72 млрд. долара през първите девет месеца на тази година, по данни на „Си Би Инсайтс“ – с 82% повече от рекорда, поставен за цялата 2019-а.

Освен комисионните от индивидуалните оферти, ръстът на едрите частни капиталови инжекции предлага на банките и възможност да започнат да създават първоначални връзки с най-обещаващите стартиращи дружества преди доста по-съблазнителните сделки за сливания и поглъщания или за първоначални публични емисии.

Например, групата за международни разплащания Wise е работила с „Голдмън Сакс“ по няколко частни сделки преди да ангажира банката за водещ мениджър на директната й борсова регистрация през тази година. Банкерите се надяват да повторят този модел и с някои от последните си клиенти и бъдещи кандидати за първоначални публични емисии като британската банка Zopa, фирмата за парични трансфери Zepz и доставчикът на бакалски стоки Getir.

На Стария континент има около 130 частни стартиращи компании, оценени на над 1 млрд. щ. долара. В целия район на Европа, Близкия изток и Азия пък се очаква броят им да надхвърли 250 в рамките на една-две години.

 

Автор Цветанка Славова

Източник: https://www.banker.bg/