Снимка: Bloomberg LP

Една от най-вероятните причини за ралито е търсенето на убежище от инфлацията

Цените на биткойна и на етера достигнаха нови рекордни стойности във вторник на фона на по-широко рали, което според някои анализатори се дължи на търсенето на защита от растящата инфлация.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпна до 68,513 долара, а втората – до 4840 долара. Впоследствие ръстовете се коригираха леко и минути преди 18 ч. биткойнът поскъпва с 0,7% до 66 868,10 долара, а етерът – с 0,4% до 4789,80 долара, показват данни на CoinDesk.

 

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

 

Стойността на всички криптовалути в обръщение вече е 3,1 трлн. долара, показват изчисления на CoinGecko.

Опитите да се разбере защо някои дигитални валути поскъпват често е трудна задача. Според някои това се дължи на апетита за активи, които могат да донесат възвръщаемост дори и при растящата инфлация. Биткойнът поскъпна с над 130% тази година, а етерът с още по-впечатляващите 550%, въпреки че според критици волатилността при дигиталните активи отнема от привлекателността им като хранилища на стойност.

Активите, предпазващи от инфлация, се търсят, а криптовалутите са начело, коментира Крис Уестън, ръководител на звеното за проучвания към Pepperstone Financial Pty.

Последният рекорд на биткойна е от октомври, когато на американският пазар бе пуснат първият борсово търгуван фонд, обвързан с биткойн фючърси.

Не липсва обаче и волатилност, превърнала се в синоним на търговията с криптовалути. Биткойнът се срина до под 30 хил. долара през юни заради критиките за енергоемкостта му и ограниченията на търговията и добива, наложени в Китай.

„Този пробив на биткойна може да е сигнал за началото на последния тласък за четвъртото тримесечие, преди крипопазарът да покаже по-изявена консолидация през следващата година“, се посочва в доклад на Fundstrat от понеделник във връзка с последната серия на повишения в цената.

Друга теория за последното поскъпване е Илон Мъск и по точно активността му в Twitter. Най-богатият мъж на света пусна наскоро анкета за своите последователи, в която те гласуваха в подкрепа на това да продаде 10% от дела си в Tesla Inc.

Това на свой ред води до въпроса какво може да прави той със средствата. В миналото той е казвал, че иска да види успеха на биткойна, а самият той е инвестирал в биткойн, етер и доуджкойн.

По статията работи: Елена Илиева

 

Източник: https://www.investor.bg/