Coca-Cola (NYSE:KO) е най-добрият дивидент, който можете да купите днес. Сега, гледайки неговата доходност от около 3%, може би си мислите, че можете да намерите инвестиции с по-високи изплащания от KO акциите.

И ще сте прави. Но инвеститорите с доходи никога не трябва да разглеждат само доходността, коментира Дейна Бланкенхорн от InvestorPlace. Също толкова важно, ако не и по-важно, е дали дивидентите на компанията са устойчиви и нарастващи.

50 фактов об экологии, которые вы должны знать ко Дню Земли

Coca-Cola е истински аристократ на дивидентите. Дивидент аристократ е компания, която плаща и увеличава дивидентите си най-малко 25 години подред. Coca-Cola всъщност увеличава плащанията си през последните 59 последователни години.

Освен това, тъй като дивидентните акции понастоящем са излезли от мода, защото вниманието на инвеститорите все още е съсредоточено върху растежа, KO акциите се оценяват разумно.

Coca-Cola прави най-голямото си придобиване досега

Coca-Cola е една от най-старите марки безалкохолни напитки в света. Всъщност компанията току-що отпразнува своята 135-годишнина. Разбира се, няма как да живеете повече от век, без да направите някои промени.

Coca-Cola е шестата най-силна марка в света, според Forbes. Но нейната империя от напитки далеч надхвърля своя водещ продукт. През последните години, под ръководството на главния изпълнителен директор Джеймс Куинси, компанията се захваща с придобиване, грабвайки популярни производители на напитки от всякакъв вид, включително кафе, чай, енергийни и спортни напитки.

Съвсем наскоро компанията удари заглавията с най-голямото си придобиване на марката досега. Coca-Cola похарчи 5.6 милиарда долара за пълен контрол над производителя на спортни напитки Bodyarmor.

Тази стъпка има смисъл. Gatorade на PepsiCo (NYSE:PEP) е безспорният победител в света на спортните напитки със 70% пазарен дял, надминавайки този на марката Powerade на Coca-Cola. Powerade беше №2 спортна напитка, докато Bodyarmor не се появи, позиционирайки се като по-здравословен вариант и превъзхождайки Powerade.

Така че купуването на Bodyarmor от Coca-Cola означава, че тя сега притежава спортни напитки №2 и №3. И докато господството на Gatorade е малко вероятно да изчезне скоро, Coca-Cola очаква продажбите на дребно на Bodyarmor да нараснат с около 50% тази година до повече от 1.4 милиарда долара.

Освен това, като част от сделката, съоснователят на Bodyarmor Майк Репол ще работи с отдела за безалкохолни напитки на Coca-Cola за нови марки. Repole има огромен опит в стартирането на успешни напитки, включително марките Vitaminwater, Smartwater и Energy, които Coca-Cola вече притежава.

В допълнение към агресивната стратегия за придобиване, Coca-Cola също актуализира маркетинговата си стратегия. Ръководството се фокусира върху привличането на нови клиенти, измерването на резултатите и отхвърлянето на всичко, което не работи, като неотдавнашната продажба на изпитващата проблеми марка сокове и коктейли Odwalla.

Една наистина глобална компания

Кока-Кола някога беше синоним на Атланта. (Последната главна роля на Джеймс Кагни, известен холивудски актьор от миналото, е като изпълнителен директор на Coca-Cola.) Днес профилът на компанията там е почти невидим, търговската ѝ форма липсва от новия стадион Mercedes-Benz в центъра, нейните ръководители вече не са в местните съвети.

Вместо това, кока-колата на Куонси се опитва да бъде най-добрият глобален гражданин. Ръководството е наясно как компанията се сравнява с цигарените и тютюневите компании. Една от първите стъпки на Куинси е да продава напитки с по-малък размер, по-близо до бутилките от 6.5 унции, които направиха кока-кола известна в средата на 20-ти век.

Днес компанията произвежда бутилки от растения, създава глобална платформа около марката си, осигурява света с питейна вода и преминава към масова доставка, за да намали разходите. Тя е дискретна, незабележима и избягва рисковете.

Обобщение на KO акциите

Tipranks вижда KO акциите само като „умерена покупка“, въпреки че никой от седемте анализатори, които ги следват, не казва, че това е „продажба“.

Ако сте под 60, коментира анализаторът, не препоръчва да купувате KO акции. Но ако се пенсионирате и се нуждаете от редовен доход, годишният дивидент на компанията от 1.68 долара на акция прави активите чудесно място за съхранение на пари, добавя той.

Бланкенхорн признава, че е повече фен на Pepsi, заради хранителни марки като Quaker и Frito-Lay и партньорството ѝ с доставчика на безмесни протеини Beyond Meat (NASDAQ:BYND).

Но възвръщаемостта на KO акциите е по-висока, отколкото тази, която ще получите с PEP. Ако приходите са ваш приоритет, KO акциите са това, което купувате.

 

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: