Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Книжата на Tesla се сринаха с 4,9%, след като Twitter посъветва Мъск да продаде 10% от акциите си в компанията

Приемането на Закона за инфраструктурата за 1 трлн. долара в САЩ тласка курсовете на Wall Street до нови рекордни нива. Индексът Dow Jones се покачи в началото на седмицата с до 0,3 процента. Водещите индекси Nasdaq и S&P 500 също се повишиха в понеделник с по 0,1 процента.

Повишението на S&P 500 днес ще даде на индекса рекорд за осма поредна търговска сесия, постижение, което той не е постигнал от 1997 г.

Nasdaq Composite и Dow Jones Industrial Average също достигнаха нови рекорди. Акциите се повишиха през последните седмици поради силни корпоративни резултати и признаци, че икономическото възстановяване продължава, включително и заради данни, показващи възстановяване на растежа на работните места през октомври.

Инвеститорите посягаха предимно към акции на големи индустриални компании.

„Този ​​законопроект за инфраструктурата ще даде тласък на компании като 3M, Caterpillar и други, които управляват индустриалния сектор, но също така вярваме, че секторът на материалите наистина ще се възползва от този законопроект“, казва Грег Басук, главен изпълнителен директор на AXS Investments. Акциите на американския производител на строителни машини Caterpillar поскъпнаха с до 5,1 процента.

След месеци на сътресения Конгресът на САЩ проправи пътя за инфраструктурен пакет от 1 трлн.долара. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще постави началото на най-голямата модернизация на американските пътища, железопътни линии и други транспортни инфраструктуриот едно поколение насам. Производителите на стомана и алуминий също се възползваха от новината. Книжата на американските производители Nucor и United States Steel поскъпнаха с повече от три процента.

Поредица от оптимистични отчети з помогнаха да се компенсират опасенията, че нарастващата инфлация може да навреди на корпоративните печалби. Около 81% от компаниите от S&P 500, които са отчели резултати през този сезон, са надхвърлили прогнозите на анализаторите за печалбите си, показват данни на Refinitiv.

Междувременно книжата на Tesla се сринаха с 4,9%, след като нейният изпълнителен директор Илон Мъск разтърси инвеститорите с анкета в Twitter за това дали трябва да продаде 10% от акциите. Близо 58% от анкетираните са отговорили с „да“.

И трите основни индекса на американския пазар завършиха сесията в петък с рекорди, изпращайки една ползотворна седмица. Ралито стана факт благодарение отчасти на по-добрите от очакваното данни за работните места в САЩ през октомври.

По-късно през седмицата се очаква нова порция данни – индексът на цените на производител, както и индексът на потребителските цени съответно във вторник и сряда.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте леко до съответно 1,486% и 1,907%.

Доларовият индекс от своя страна се свива с 0,3% до 94,05 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола расте с по 0,7% и за двата водещи сорта. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент достигат цена от 83,29 долара за барел, а върху американския WTI – 81,8 долара за барел.

Златото също поскъпва с 0,4% до 1824 долара за тройунция.

По статията работи: Бойчо Попов
Източник: https://www.investor.bg/