Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Все повече американски компании инвестират в автоматизация, за да ограничат разходите за труд

Американските работници се надяват, че стегнатият постпандемичен пазар на труда ще им осигури по-добро заплащане. Но това може просто да доведе до ситуация, в която роботите ще отнемат работата на хората, пише Bloomberg.

Недостигът на работна ръка и нарастващите заплати карат американския бизнес да инвестира в автоматизация. Скорошно проучване на Федералния резерв на САЩ сред ръководителите на бизнеса установи, че във фирмите със затруднения при наемане на нови служители една трета от тях прилагат или проучват възможността за автоматизация, за да заменят липсващите работници.

Ръстът на заплатите и дефицитът на работна ръка подкрепят търсенето на роботи

Снимка: Bloomberg L.P

Domino’s Pizza Inc. „внедрява оборудване и технологии, които намаляват количеството човешки труд, който е необходим за производството на нашите тестени топки“, заяви главният изпълнителен директор Рич Алисън по време на обявяване на тримесечните резултати на компанията.

Марк Кофи, вицепрезидент на Hormel Foods Corp., споделя в същото време, че производителят на фъстъчено масло „увеличава инвестициите в автоматизация“ поради затрудненията при набирането на персонал.

Механизирането на ежедневните задачи е в ход от поколения насам. Технологията постигна забележителен напредък през последното десетилетие: броят на индустриалните роботи, инсталирани във фабриките по света, се е удвоил през това време, до около 3 милиона машини.

Сега автоматизацията се разпространява и в сектора на услугите.

 

 

В това отношение САЩ изостават от други икономики, особено от азиатските, но пандемията от коронавирус може да им осигури известно наваксване. С около 10,4 милиона отворени позиции към август и рекорден брой американци, напуснали работата си, трудността при намирането на персонал предоставя нови стимули пред автоматизацията.

Ametek Inc. произвежда оборудване за автоматизация за индустриални фирми, като устройства за проследяване на движението, които се използват от фабриките за дърводобив и производство на стомана до системите за опаковане. Главният изпълнителен директор на Ametek Дейвид Запико споделя, че част от компанията „работи на пълни обороти“. Това е така, защото „хората искат да премахнат човешкия фактор от процесите“, изтъква той.

Синдикатите отдавна гледат на автоматизацията като на заплаха. В пристанищата на САЩ, които изостават от своите отвъдморски конкуренти в технологиите и в момента са разтърсвани от голяма криза във веригите на доставка, вече започва процес на автоматизация.

Някои икономисти предупреждават, че автоматизацията може да влоши различията в доходите и богатството в рамките на Америка.

„Ако продължи, търсенето на работна ръка ще расте бавно, неравенството ще се задълбочи и перспективите за наличие на много работници с ниско образование ще нараснат“, коментира Дарън Асемоглу, професор в Масачузетския технологичен институт.

Това все пак може да се предотврати, според него. Научното ноу-хау може да се използва „за разработване на технологии, които ще се допълват с работниците“. Но с изследванията, доминирани до голяма степен от шепа големи компании, които харчат най-много пари за автоматизация, „това не е посоката, в която технологията върви в момента“, предупреждава експертът.

Компанията Knightscope разработва роботи за сигурност, които напомнят R2-D2 от поредицата „Междузвездни войни“ и могат да патрулират в обекти като фабрики. Компанията изтъква, че привлича нови клиенти, които имат проблеми с наемането на охранители. Нейните роботи струват могат да се намета срещу 2,50-7,50 долара на час и могат да бъдат инсталирани месец след подписване на договор.

По статията работи: Аспарух Илиев

Източник: https://www.investor.bg/