Йордан Янков, консултантска агенция „Нуклеон“

Има световен консенсус, че няма алтернатива на малките модулни реактори (ММР) за бъдещето на ядрената енергетика. Тяхната опростеност в сравнение с традиционните реактори води до много по-ниски капиталови разходи и много по-голяма предсказуемост. С незначителни промени регулаторната рамка в България позволява лицензирането на подобен тип мощности, заяви Йордан Янков от консултантска агенция „Нуклеон“ е ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

 

 

„Има много сериозни инвестиционни намерения за играждане на ММР в България. Ресорните министерства са запознати – очакваме разговори на най-високо ниво. Целият проблем в момента е липсата на работещ парламент – инвеститорите са готови с предложенията си, просто чакат някаква политическа яснота“, каза Янков.

Прогнозата цена на електроенергия от подобен реактор би била около 40 евро/Mwh, каза Янков, като на няколко пъти увери, че подобни проекти биха били сравнително лесно устойностени преди да започне каквото и да е строителство, тъй като вече става дума за стандартизирани индустриални платформи за разлика от традиционните реактори, всеки от които е уникален сам по себе си.

Запитан за възможността ММР да бъдат поставени в АЕЦ „Козлодуй“, Янков заяви, че ще трябва да бъде направена нова оценка на въздействието на околната среда заради различните характеристики, тъй като сегашната ОВОС е за голям реактор.

Със своите пасивни защити ММР са много по-сигурни и практически правят невъзможно изхвърлянето на радиационен материал извън зоната на реактора при евентуална голяма авария, увери той.

Известната съпротива срещу ММР в България Янков обясни с неразбирането и недоверието на голяма част от експертите и кадрите, които са свикнали със старите технологии от преди 50 години. „Има и чист икономически личен интерес – ако сте се специализирали в управлението на едно индустриално съоръжение с десетилетия, идването на нова парадигма в ядрената енергетика ще доведе до една лична несигурност.“

Опитът със строежа на големи мощности доведе до капсулиране на ядрената енергетика в няколко много големи страни, но нарастващата нужда от безвъглеродна енергия и в по-малките държави ще може да бъде много по-добре посрещната от ММР – и като гъвкавост на нуждите, и като финансови средства за изграждане и експлоатация, каза Янков.

В момента има няколко проекта в различни страни на различни етапи на строителство, а САЩ са на категорично мнение, че повече няма да бъдат строени големи реактори, каза Янков. Страните от Вишеградската четворка също развиват свой собствен проект.

„Логиката и технологичната сила на ММР е, че са много по-опростени, което води до икономия на капиталови разходи и предсказуемост на тяхното поведение и експлоатация. Имате съоръжение, което изцяло зависи на пасивни защити – те много по-лесно могат да бъдат прогнозирани като експлоатационни разходи. Самото производство на компонентите на ММР се улеснява от мащаба им – ще могат да използват неща, които се произвеждат за други индустрии.“

Ядрената енергетика ще бъде включена в таксономията на зелената сделка на ЕС, смята Янков. В края на 2020 г. беше сключено споразумение между ЕС и САЩ за разполагането на американски ММР в Европа, напомни той, като САЩ ще осигурят средствата, а ЕС ще хармонизира законодателството си.

Международната агенция за атомна енергия в момента полага усилия да хармонизира процеса за лицензиране на ММР по света. В контекста на България всички изисквания за оценка на сигурността на големите реактори са приложими и за ММР, каза Янков.

Целия разговор може да гледате във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/

Снимка: bloombergquint.com

Категория: 
Ключови думи: