Снимка: Bloomberg LP

ЕЦБ и ЕК разглеждат заедно „широк набор от политики, правни и структурни въпроси“, коментира Фабио Панета

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще гарантира, че дигиталното евро ще е достатъчно атрактивно за потребителите и няма да бъде пренебрегнато за сметка на други частни валути. Това заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета, цитиран от Bloomberg.

Централната банка и Европейската комисия разглеждат заедно „широк набор от политики, правни и структурни въпроси“, включително възможни ефекти от даването на дигиталното евро статут на законно платежно средство.

Според Панета, за да бъде успешно дигиталното евро, трябва да бъде широко достъпно и евтино за използване както от потребителите, така и от търговците. Той отхвърли аргументите, че дигитални валути на централните банки биха били „излишни“ заради други частни алтернативи като кредитни карти, приложения и стейбълкойни.

„Парите на централните банки осигуряват референтна стойност за всички останали форми на пари в икономиката“, коментира членът на УС. „Историята показва, че финансовата стабилност и обществено доверие в парите изискват широко използвани обществени пари редом с частните пари“, допълни той.

ЕЦБ се очаква да бъде една от първите централни банки на развити икономики, които издават дигитални валути, като според някои е възможно това да стане още до средата на това десетилетие. Банката в момента проучва проекта, но все още не е взема официално решение.

Панета призова централните банки да не изостават от процеса на дигитализация, но също така посочи, че евентуалният успех на дигиталните валути не трябва да се приема за даденост.

„Потребителите може да нямат необходимият подтик, за да оценят напълно обществените ползи, създадени от наличието на дигитални валути и – като се има предвид широкото разпространение на частни дигитални пари – може да покажат недостатъчно търсене“, предупреди той.

По статията работиха: автор Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев

Източник: https://www.investor.bg/