Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул

През тази седмица търговията на турските финансови пазари беше разнопосочна. Лирата поевтинява за четвърти ден на фона на повсеместното поскъпване на долара и притесненията на инвеститорите, че турската централна банка ще продължи да понижава лихвите въпреки растящата инфлация. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. 

 

 

„През последните два месеца централната банка понижи основната лихва с 300 базови пункта до 16%, въпреки че през октомври потребителските цени се повишиха с почти 20% на годишна база“.

Така за една година към днешна дата, лирата се е обезценила с около 24% и е най слабо представящата се валута сред валутите на развиващите се пазари. Комисията по паричната политика на централната банка ще заседава на 18 ноември.

„Доходността по 10 годишните държавни облигации се понижава за втора седмица и те се търгуват на 19,4%. Borsa Istanbul е на път да отбележи четвърта седмица на печалби с повишение от 4% за тази седмица“.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/