Уебсайтът и социалните акаунти на Squid изчезнаха, след като цената скочи с повече от 310 000% в стойност и след това се срина

Стойността на криптовалута, вдъхновена от популярния сериал Squid Game на Netflix, се срина в понеделник по-малко от две седмици, след като инвеститорите можеха да започнат да купуват токени.

След като скочи с повече от 310 000% в неделя вечерта, Squid загуби 99.99% от цялата си стойност, след като Twitter маркира акаунта на криптовалутата и временно го ограничи поради „подозрителна дейност“.

Точно преди срива стойността на токена е скочила до $2,856. Уебсайтът на токена и социалните акаунти са изчезнали, заедно с „бяла книга“, описваща Squid.

Токенът беше наличен за закупуване на 20 октомври с идеята, че криптовалутата ще бъде използван за разплащане и вход в онлайн игра, вдъхновена от Squid Game, хитовата серия, в която силно задлъжнели хора играят смъртоносни версии на детски игри, за да спечелят пари.

Играта трябваше да стартира през ноември и нейните организатори казваха, че победителите ще бъдат възнаградени с повече токени Squid. Но дори когато цената на криптовалутата скочи миналата седмица, мнозина отбелязаха, че токенът може да е измамен.

Инвеститорите имаха проблеми с продажбата на своите токени и „бялата книга“ на криптовалутата беше пълна с граматически грешки.

Според Gizmodo, създателите на криптовалутата са спечелили до 3,38 милиона долара след срива на токена.

squid game

CoinMarketCap, уебсайт за проследяване на цените на криптовалутата, предупреди потенциалните купувачи преди срива за евентуално измамническо естество на криптовалутата, като каза на инвеститорите да „направят своя собствена надлежна проверка и да бъдат внимателни, докато търгуват“ и ги предупреди, че инвеститорите имат проблеми с продажбата на своите токени.

Анонимен инвеститор в Squid каза за CoinMarketCap: „Загубих всичко, което имах в този проект“, след като е инвестирал 5000 долара в криптовалутата.

Експертите предупредиха инвеститорите да бъдат внимателни, когато обмислят закупуване на „меме“ криптовалути, базирани на културни феномени, дори ако изглежда, че валутата се справя добре на пазара.

„Забележително е, че много такива монети бързо привличат вниманието на инвеститорите, което води до силно завишени оценки“, каза икономистът от университета Корнел Есуар Прасад пред Би Би Си. „Наивните инвеститори на дребно, които са уловени в такива спекулативни лудости, са изправени пред риска от значителни загуби.“

 

Автор: Даниел Николов

Източник: bloombergtv.bg/