Банките в България се включват в информационна кампания срещу най-популярните видове измами, които заплашват онлайн потребителите и целят да получат от тях чувствителни данни. Кампанията е организирана от Европол, Европейската банкова федерация и партньорски организации.

Асоциацията на банките и нейните членове участват в кампанията, като оповестяват и разпространяват сред банковите клиенти анимирани и видео материали, в които се съдържа информация за най-често срещаните видове измами онлайн и съвети за това, как да се предпазват от тях.

На челно място сред най-разпространените измами са посочени схемите с компрометирани бизнес имейли. Измамници се представят за ръководители в организацията и заблуждават лицето, за да плати фалшива фактура или да направи неразрешен трансфер от бизнес сметката на компанията.

Изключително популярни са и измамите с фактури. При тях недоброжелателите се представят за доставчик или кредитор. Те се опитват да ни подведат да платим предстояща фактура на неправилна банкова сметка, контролирана от тях.

Сред най-често срещаните схеми остава и фишингът. В такива случаи обикновено получаваме измамно обаждане, sms или имейл, с които се опитват да ни измамят да споделим своя лична или финансова информация, която след това се използва за престъпни цели.

Европол извежда на челна позиция и подправени банкови сайтове. При тях „измамниците използват фишинг имейли, съдържащи линк към подправения уеб сайт на банката, който изглежда почти като автентичната уеб страница. По този начин искат да съберат лични и финансови данни на лицето с цел злоупотреби“, поясняват от банковата асоциация.

Банките предупреждават и за широко разпространените кражби на лични данни чрез социалните мрежи, както и инвестиционни измами и измами при онлайн пазаруване, когато се  предлагат примамлива оферта, свързана с доходоносни инвестиционни възможности или много изгодно предложение за пазаруване.

 

Автор Атанаси Петров

Източник: https://www.investor.bg/