Благодарение на силния си отчет Microsoft отново свали концерна от Купертино от борсовия връх

Microsoft отне короната от конкурента Apple на най-високо оценяваната на борсата компания в света. Докато софтуерната компания убеди инвеститорите с най-новите си финансови данни, акциите на производителя на iPhone бяха наказани след разочароващ отчет и се понижиха до 147 долара. Така пазарната стойност му стойност възлезе 2,41 милиарда долара. Акциите на Microsoft, от друга страна, са по-скъпи от всякога – до 326,8 долара. Пазарната капитализация от 2,46 милиарда долара беше над тази на Apple за първи път от средата на 2020 г.

Двата технологични гиганта се борят в самотен дуел за първото място, откакто Apple свали Microsoft от трона за първи път през 2010 г. Но сегашните затруднения при доставките изглежда са по-голям проблем за производителя на iPhone, отколкото за конкурента. Ето защо през четвъртото тримесечие концернът от Купертино отчете спад в продажбите и предупреди, че във важния коледен бизнес ефектите вероятно ще бъдат още по-драстични.

„В сравнение с по-малко хардуерно ориентираните големи технологични колеги Apple е много по-засегната от прекъсванията във веригите за доставки“, казва пред Ройтерс Софи Лунд-Йейтс, борсов анализатор в Hargreaves Lansdown. Microsoft, от друга страна, може да блесне благодарение на търсенето на неговите облачни услуги, ускорено от пандемията.

През юни Microsoft зае мястото си в учебниците по икономическа история като едва втората публична компания в САЩ, която достигна пазарна стойност от 2 трлн. долара, подкрепена от залозите, че нейната доминация в облачните изчисления и корпоративния софтуер ще се разшири допълнително в света след коронавируса.

Акциите ѝ превъзхождат тези на Apple и Amazon.com Inc. тази година по отношение на очакванията за дългосрочен растеж както на печалбите, така и на приходите, и разширяване в области като машинно обучение и облачни изчисления. Акциите на Microsoft поскъпнаха с повече от 45% от началото на годината, докато акциите на Apple са нагоре с 15% за същия период. При Amazon увеличението е от 1%, изчислява Bloomberg.

Amazon предупреди инвеститорите, че може да генерира приходи от до 140 млрд. долара в натовареното празнично тримесечие, без да реализира печалба. Междувременно главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук каза по време на конферентния разговор с анализаторите, че ограниченията в доставките са по-сериозни от очакваното през последното тримесечие и са „отхапали“ около 6 млрд. долара от приходите на концерна.

Акциите им не са евтини и се търгуват с 20% премия спрямо технологичния индекс Nasdaq 100. Но високите им оценки не попречиха на инвеститорите да увеличат позициите си в технологичните акции тази година. Индексът Nasdaq 100 е в крак с индекса S&P 500 с рали от 22% за всеки, докато Nasdaq Composite се повишава с около 20%.

„Размерът поражда размер, а силата поражда сила. Това е нещо, което е хубаво да се види; Microsoft беше рок звезда през 90-те – един от четиримата лидери – и очевидно отново е на мода“, казва пред Bloomberg Майкъл Матъсък, главен трейдър в U.S. Global Investors.

По статията работи: Бойчо Попов

 

Източник: https://www.investor.bg/