Междувременно започва да се заформя „перфектна буря“, която ще държи ценовия тренд нагоре

 

Литият отново е гореща тема, като този път ралито може би ще се задържи повече. Пазарът на практика експлодира, пише Bloomberg, изтъквайки, че референтният индекс се е удвоил през 2021 г., а основните цени в Китай бележат рекорди. Лудостта е предизвикана от все по-голямата привлекателност на метала, многократно определян като водеща стока на бъдещето. Той например е един от ключовите компоненти за акумулаторните батерии, използвани за захранване на електрически превозни средства.

Сегашната еуфория не се случва за пръв път. Цените на лития скочиха повече от три пъти от началото на 2015 г., достигайки рекорда си през март 2018 г. След това обаче се сринаха, тъй като производството бързо се разраства. Анализатори и експерти казват, че този път нещата са различни, защото бумът на електромобилите вече се усеща наистина. Освен това производителите са си научили урока от последната катастрофа и сега са дисциплинирани.

Резултатът е следният – наличностите са достатъчно ограничени, за да принудят производителите на батерии да поемат дългосрочни договори, които са по-благоприятни за производителите. Някои дори предприемат смелата стъпка да купуват активи за добив. В крайна сметка цените на лития може да поскъпнат толкова, че да повишат разходите за батерии и електромобили, точно когато светът се нуждае от повече източници на чиста енергия.

Това е нещо като отмъщение на миньорите“, коментира Джо Лоури, независим консултант, запознат с пазара на литий. „Доставчиците са на мястото на шофьора и това ще остане така за известно време.“

 

Динамиката показва, че търсенето вероятно ще изпревари производството поне през следващите пет години, прогнозира Morningstar Inc.

Не се строят много нови мини и малкото проекти, които са в ход, вероятно няма да се развият особено до края на 2023 г., според Крис Бери, президент на индустриалната консултантска компания House Mountain Partners.

Бери прогнозира, че цените могат да скочат с още 15% до следващото тримесечие, за да достигнат около 30 000 долара за метричен тон на спот пазара.

Металът е отговорен за малка част от стойността на батерията в един електромобил. Но продължителен период на по-високи цени на материали за този компонент – включително литий, никел и кобалт – все пак ще забави изравняването на ценовия паритет между колите с EV батерии и тези с двигатели с вътрешно горене. А това е решаващ фактор за масовото внедряване на новия тип превози, което е необходимо за по-екологично бъдеще.

Нужда от инвестиции

 

Историята на лития е подобна на динамиката, видима в широк спектър от стоки, включително петрол и природен газ. Без капитал през последните няколко години и изправени пред нови изисквания на инвеститорите да се съсредоточат върху устойчивостта, разширяването на производството за много суровини се забави. Сега доставките са ограничени, точно когато търсенето нараства.

Има огромна нужда от инвестиции“, изтъква в този ред на мисли Крис Бери.

 

Все още няма признаци, че търсенето на електрически превози ще започне да се забавя. Гигантът за коли под наем Hertz Global Holdings Inc. току-що направи поръчка за 100 000 автомобила Tesla като част от амбициозния план да електрифицира своя автопарк. Това е най-голямата покупка на електромобили в историята досега (тя прати оценката на Tesla до над 1 трлн. долара – б.р.).

Глобалното потребление на литий се очаква да нарасне пет пъти до края на това десетилетие, според BloombergNEF. А доставките се прогнозира да са толкова ограничени, че това да предизвика вълна от сделки.

През последните месеци бяха обявени редица придобивания на литиеви находища, включително бе предложено поглъщане на Millennial Lithium Corp. от най-големия производител на батерии в света. Две китайски компании влязоха във война за наддаване за канадската Millennial, която има литиеви активи в Аржентина, като Contemporary Amperex Technology Co. в крайна сметка победи Ganfeng Lithium Co.

Albemarle Corp., най-големият производител на литий в света, и неговият партньор Mineral Resources Ltd. току-що обявиха план за рестартиране на консервираната мина Wodgina в Австралия, за да осребрят нарастващите цени. Правителството на Чили също предлага нови договори за използване на най-големите запаси от литий в света – въпреки че ще минат години, преди това производство да излезе на пазара.

Настоящите промени в производството не могат да „наводнят цените, защото търсенето ще нарасне до 12 месеца“, отбеляза Лоури.

Електромобилите процъфтяват. Търсенето на батерии нараства. Нямате много нов капацитет, който да дойде скоро“, каза той. „В момента имаш перфектна буря.“

 

Източник: https://www.economic.bg/