Много анализатори и изследователи са на това мнение, но Уолстрийт още не иска да повярва на това

Миналия месец потребителските цени нараснаха с 5,4% на годишна база и се насочват към най-големия си годишен ръст от 1990 година.

В свой материал за Reuters Фил Орландо казва, че не е чувал толкова хора да говорят за стагфлация от 70-те години на миналия век, когато цената на петрола е пословично висока, а инфлацията е била два пъти по-голяма от сега.

Сега главният стратег акции във Federated Hermes, Орландо казва, че стагфлацията е готова да се върне и се натрупва в акции на компании, които могат да процъфтяват в периоди на висока инфлация и по-бавен икономически растеж.

„Скокът на инфлацията не се оказва преходен, както ни казваха администрацията на Байдън и Федералния резерв,“ каза той. „Поскъпването е значително и е устойчиво, особено след като сме преминали върховия растеж. Това е стагфлация.“

Миналия месец потребителските цени нараснаха с 5,4% на годишна база и се насочват към най-големия си годишен ръст от 1990 година насам. Анализаторите отдават този скок на всичко от покачващите се цени на суровините до фискалните стимули в САЩ, които бяха инжектирани в икономиката от началото на пандемията и които надминават 5 трилиона долара. Междувременно се очаква икономическият растеж на САЩ през третото тримесечие да спадне до 2,7% спрямо темпа от предходното тримесечие от 6,7%.

Повечето икономисти смятат, че стагфлацията далеч не е неизбежна, а Федералният резерв заяви, че покачването на цените ще бъде временно. S&P 500 е добавил 22,1% от началото на годината и е близо до рекордно високи нива.

И все пак много инвеститори са нащрек и са наясно, че минали периоди на стагфлация са изяждали голяма част от цените на активите.

Търсенията в Google за „стагфлация“ през този месец са на път да достигнат най-високото си ниво от 2008 г., докато Goldman Sachs написа, че терминът вече е „най-често срещаната дума в разговорите с клиенти“. Броят на фонд мениджърите, които очакват стагфлация, се е увеличил с 14 процентни пункта през октомври до най-високото ниво от 2012 г. насам, показва проучване на BoFA Global Research.

„Очевидно забавянето на икономиката ни е шокиращо и това сочи към стагфлация“, каза Луис Навелие, главен инвестиционен директор на Navellier & Associates. „Ще оптимизираме всичките си портфейли, защото виждаме, че влизаме в период, в който пазара на акции ще стане по-несигурен и възможностите ще намалеят.“

Минали епизоди на стагфлация се отразиха сериозно на акциите. Според Goldman Sachs S&P 500 е губел средно по 2,1% през тримесечия, белязани от стагфлация през последните 60 години, а индексът е добавял средно по 2,5% през всички останали тримесечия.

Облигациите също пострадаха по време на последния голям период на стагфлация, който започна в края на 60-те години. Покачването на цените на петрола, нарастващата безработица и разхлабената парична политика издигнаха индекса на потребителските цени 13,5% през 1980 г., което накара Федералния резерв да повиши лихвените проценти до близо 20% през същата година.

Доходността по американските 10-годишни облигации спада в 9 от 11-те години  до 1982 г. Инфлацията понижава покупателната способност на бъдещите парични потоци в облигациите.

Фил Орландо от Federated Hermes държи акции на компании, които могат да прехвърлят нарастващите разходи върху потребителите, като енергийни и промишлени дружества.

Мнозина на Уолстрийт отхвърлят сравненията с 70-те години на миналия век, като твърдят, че причините за сегашния скок на инфлация са или преувеличени, или вероятно ще отслабнат.

„Смятаме, че сме в пика на притесненията за стагфлация“, казва Скот Кимбъл, ръководител на отдел облигации в BMO Asset Management, който вярва, че по-голямата част от разходите от евентуален проектозакон за инфраструктурата са дългосрочни и няма да имат незабавен икономически ефект.

Други пък очакват растежът да се ускори, тъй като доставките стават по-лесно достъпни и са позиционирали портфейлите си по начин, който ще им позволи да спечелят от ръст в доходността от американските облигации.

„Инфлационният натиск, който очаквахме, вече се усеща “, пише Кимбъл в скорошен доклад. Въпреки това, „това не е стагфлация и ние продължаваме да подкрепяме рисковите активи“.

Анализатори от UBS казаха, че в допълнение към по-високите цени на петрола, стагфлацията през 70-те години на миналия век е била предизвикана от фактори, които днес са по-малко значими, включително държавния контрол на цените, който ограничава предлагането.

Един възможен проблем е дали заплахата от нарастваща инфлация ще принуди Федералния резерв да заеме по-настъпателна позиция, тъй като централната банка се готви да започне да свива своята програма за изкупуване на държавни облигации, която сега е на стойност 120 милиарда долара месечно. Признаците за по-бързо намаляване и по-агресивно повишаване на лихвите могат да натежат върху акциите

„Ако през следващата година нивата на инфлацията са същите като сега и растежът не се е ускорил, тогава трябва да сте сигурни, че Фед ще действа“, казва Джейсън Ингланд, портфолио мениджър в Janus.

 

Автор: Антон Груев
**************************************************************************

Стагфлация е малко вероятна, докато инфлацията е ниска

Проф. д-р Юлия Добрева, икономист и преподавател

Навлизане на световната икономика в период на стагфлация към момента изглежда малко вероятно, защото инфлацията е ниска, което няма да доведе до голям ръст на лихвения процент. Това каза проф. д-р Юлия Добрева, икономист и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси“ в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според нея инфлацията ще бъде овладяна през следващата година, като това са най-оптимистичните прогнози на много анализатори. По думите й усещането за забавяне на икономиката се е появило заради сериозен ръст на търсенето, на което предлагането не е могло да отговори.

Голяма част от страните в Еврозоната са в сериозен дефицит и нарастващ дълг, защото фискалната политика беше разхлабена. Така се повиши търсенето. За усещането за „забавяне“ е допринесла и кризата с доставките, която обаче е временна и също ще бъде овладяна.

В този момент всички сектори от икономиката са в риск. Това е защото всички те са свързани с цените на енергийната пряко и непряко на суровините и материалите. Земеделието например, което тази година имаше ръст на цените, сега е поставен пред високите цени на азотния тор, чиято цена расте, каза икономистът.

Тя коментира и допусканите възможности за увеличаване на прага на задлъжнялост на страните от еврозоната от 60% на 100% от БВП, което според нея не би било добро решение. „Основно правило във финансирането е да не позволяваш допълнителни възможности за дълг, когато някой е твърде задлъжнял. Фискалната политика трябва да се спазва.“

Същевременно тя не вижда и проблем в изтегления от България дълг за тази година в размер на 2.3 млрд. лева, защото страната има една от най-ниските задлъжнялости в Европа.

„Тегленето на новите дългове в България засега не е проблем, защото задлъжнялостта на страната е 25% от БВП, като по-малък процент има Естония“.

Според проф. Добрева, заради ниската ваксинация, в момента всички сектори в България са изложени на риск.

В България от миналата година има доста повишено търсене на жилищни кредити. Това е една естествена реакция на хората да влагат спестявания в такъв тип инвестиции. Не бих казала, че може да говорим за балон на този етап. Политиките на банките са много по-синхронизирани отколкото по време на предишната криза, каза още Добрева. Тя оцени решението на Европейския стабилизационен механизъм за вдигането на дълговата граница в Еврозоната като „изключително погрешен ход.“

Негативно влияние върху икономиката обаче може да се окаже бъдещо пълно затваряне, като мярка за справяне с високата заболяемост от Covid-19:

За съжаление България закъсня с ваксинационната кампания – експертите от сферата на здравеопазването казват, че мерките са временни. Не бих казала, че икономическите последствия ще бъдат благоприятни. Ние сме на прага на нов локдаун, който не знаем как ще бъде компенсиран. Предишният беше компенсиран, но от части.

Цялото интервю гледайте във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/