Рискът е, че в даден момент инфлационният натиск става толкова изразен, че принуждава централните банки да поемат по-решително затягане

Забравете кризата във веригата за доставки на стоки, която заплашва глобалните рискови активи: истинският тест идва следващата година, когато бумът в сектора на услугите ще повиши разходите за труд и ще притисне централните банки да затегнат политиките си по-решително.

Това е мнението на Пол О’Конър, ръководител на отдела за мултиактиви в Janus Henderson Investors, който твърди, че с отварянето на икономиките през 2022 г. потребителското търсене на услуги ще влоши допълнително ситуацията на вече стегнатите пазари на труда в САЩ и другаде. Това означава, че всяка отсрочка за пазарите от облекчаване на сегашните инфлационни затруднения в стоките ще бъде краткотрайна.

„Затрудненията при доставките на стоки, които видяхме тази година, са само генералната репетиция за голямата история през следващата година, която ще бъде бумът в сектора на услугите и целия свързан с това ценови и политически натиск“, каза О’Конър, който помага управлява няколко фонда за мениджъра на активи на стойност 426 милиарда долара. „Това може да създаде повече главоболия за централните банки.“

В резултат на това О’Конър поддържа по-ниска тежест на държавните облигации и дълга от инвестиционен клас в портфейлите си. Той е неутрален по отношение на акциите, тъй като дори при силни очаквания за растеж през 2022 г. може да има „съпътстващи щети“ за акциите, ако лихвените проценти се променят от сектора на услугите, каза той в интервю.

инфлация окт

Заплахата от продължаваща инфлация остава гореща тема за инвеститорите, като всички от Кати Ууд и Илон Мъск до Лари Съмърс се занимават с това тази седмица. Докато някои вярват на твърденията на Федералния резерв, че покачването на цените ще бъде преходно, очакванията за по-дългосрочна инфлация се покачват и търговците правят залагания за повишаване на лихвите.

Облигациите поемат удар, като глобалният индекс на общата възвръщаемост на Bloomberg спадна с над 4% тази година, въпреки че акциите засега се задържат, като световният индекс на MSCI AC е почти най-висок за всички времена.

Преоценката не е завършена

Рискът е, че в даден момент инфлационният натиск става толкова изразен, че принуждава централните банки да поемат по-решително затягане, а това е по-проблематично за рисковите активи, каза О’Конър.

„Преоценяването на лихвените проценти в световен мащаб е непълно“, каза той. „Проблемите тук подтикнаха централните банки към първата фаза на парично затягане, но може да има по-голям натиск в същата посока през следващата година, когато секторът на услугите се засили.“

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: