Електрическите превозни средства вече не са нишов продукт, a ще доминират на пазара на масови автомобили в близко бъдеще

Ако се чудите коя компания с кредитен рейтинг „боклук“ ще бъде първата, която ще достигне пазарна капитализация от трилион долара, чакането ви приключи. Това е Tesla Inc.

Дългът на автомобилния производител все още може да се счита за спекулативен, но акциите му преминаха границата от 1 трилион долара в понеделник, според данните, събрани от Bloomberg

„Оценката от 1 трилион долара оставя на кредиторите на Tesla безпрецедентна възглавница за дялов капитал за емитент с рейтинг на боклуци“, каза кредитният анализатор на Bloomberg Intelligence Джоел Левингтън.

Оценката идва, след като S&P Global Ratings в петък повиши дългосрочния рейтинг на Tesla до BB+ от BB. Рейтинговата агенция заяви, че очаква доставките и печалбите на компанията да останат силни през следващите няколко тримесечия.

„Неотдавнашното повишение на Tesla от S&P приближава компанията до по-високите класове и ние очакваме компанията да премине към инвестиционен клас през следващите 12 месеца, създавайки потенциал за допълнителни предложения“, каза Левингтън.

Личното състояние на Мъск скочи с почти 29 милиарда долара до 281 милиарда долара, след като Hertz Global Holdings Inc. направи поръчка за 100 000 автомобила на Tesla.

тесла 1

Акциите на Tesla се повишиха с цели 14,9% до $1,045,02, което я прави най-ценният автомобилен производител в света с оценка от 1,03 трилиона долара.

Tesla е първият автомобилен производител, който се присъединява към елитния клуб от компании за трилиони доларa, който включва Apple Inc, Amazon.com Inc, Microsoft Corp и Alphabet Inc.

тесла 2

Повечето производители на автомобили не се хвалят с продажби на компании за автомобили под наем, често правени с отстъпки, за да разтоварят бавно продаващите се модели. Но за Tesla и нейните инвеститори решението на Hertz да поръча 100 000 превозни средства Tesla до края на 2022 г. показа, че електрическите превозни средства вече не са нишов продукт, a ще доминират на пазара на масови автомобили в близко бъдеще.

„Електрическите превозни средства вече са масови и едва започваме да виждаме нарастващо глобално търсене и интерес“, каза пред „Ройтерс“ временният главен изпълнителен директор на Hertz Марк Фийлдс.

Мъск е поставил цел за годишен ръст на продажбите от средно 50%, като в крайна сметка трябва да достигне 20 милиона превозни средства годишно. Това би било повече от два пъти по-голям обем от настоящите лидери в продажбите Volkswagen AG и Toyota Motor Corp.

Потребителското търсене на електрически превозни средства се установява стабилно на някои големи пазари. Tesla Model 3 беше най-продаваният автомобил от всякакъв вид в Европа миналия месец, съобщи в понеделник консултантската фирма JATO Dynamics.

тесла 3

Tesla също в понеделник изглежда постигна напредък в разрешаването на регулаторни проблеми, които застрашават бизнеса й в Китай. Компанията заяви, че е открила нов център за данни и изследвания в Шанхай, за да спази правителствените изисквания, че данните, събрани от превозни средства в Китай, остават в страната.

Въпреки това Tesla беше изправена пред нов регулаторен натиск на САЩ в началото на седмица. Новият шеф на Националния борд за безопасност на транспорта изпрати на Мъск писмо, в което се пита защо Tesla пуска своя софтуер „Full Self Driving“, въпреки че компанията не е отговорила официално на въпросите на NTSB за безопасността на автоматизираната система за шофиране.

„Поръчката на Hertz ще засили натиска за 50%+ ръст на доставките“, каза анализаторът на Roth Capital Крейг Ъруин. „Още едно солидно доказателство, че електромобилите стават масови.“

Сега Tesla е изправена пред обезсърчителното ежедневно предизвикателство да се превърне в производител на автомобили с голям обем, растящ със скорост, невиждана от началото на 20-и век и огромното търсене на модела T на Хенри Форд.

Tesla има проблеми с изоставането на поръчките за своите превозни средства и разширените прекъсвания на веригата за доставки. Главният финансов директор на Tesla Закари Киркхорн предупреди инвеститорите по време на разговор миналата седмица, че краткосрочните производствени цели на Tesla ще зависят от разрешаването на тези смущения и увеличаването на два нови, огромни завода за монтаж и батерии в Остин и Берлин.

тесла 4

Съперниците също не седят неподвижни. Марката Mercedes-Benz на Daimler AG, General Motors Co, Ford Motor Co и стартиращи компании като Lucid и китайската Xpeng се борят с Tesla с нови електрически автомобили или камиони.

Инвеститорите и анализаторите засега гледат отвъд краткосрочните предизвикателства. Morgan Stanley повиши целевата си цена за Tesla с 33% до 1200 долара, тъй като брокерът очаква производителят на електрически автомобили да надмине 8 милиона доставки през 2030 г.

Сделката с Hertz също подчерта силата на марката Tesla, тъй като компанията за коли под наем излиза от фалит и има за цел да съживи някога доминиращата си марка.

„Ние абсолютно вярваме, че това ще бъде конкурентно предимство за нас“, каза временният изпълнителен директор на Hertz Марк Фийлдс за поръчката на Tesla.

Най-евтиният седан Model 3 на Tesla започва от около 44 000 долара, което прави тази поръчка на стойност около 4,4 милиарда долара, ако цялата поръчка е за масовия седан.

Акциите на Tesla затвориха с ръст от 12,7% на 1024,86 долара.

 

Източник: bloombergtv.bg/