Закриването на срочните депозити от банките и завишените такси подпомогнаха засиленото търсене на благородния метал

До три седмици. Толкова може да се наложи да чакате за доставка, ако решите в момента да инвестирате в злато, твърдят експерти. А това доказва, че проблемите пред глобалните вериги на доставки достигнаха и до донякъде неочакван пазар и у нас – този на златото. А затрудненията с доставките на благородния метал  продължават втора поредна година.

„Има изключително активно търсене, от юни насам възстановяваме тренда на много сериозно търсене, но за огромно съжаление отново се повтаря тенденцията за много затруднени доставки от първото блокиране и началото на пандемията“, каза директорът на дирекция „Злато и нумизматика“ към Първа инвестиционна банка Валентина Григорова-Генчева пред Investor.bg. Тя обясни, че забавяне има по-специално при големите кюлчета от 250-500 грама, както и при тези от един килограм. „И в момента изчакваме над 3 седмици стандартни доставки поради огромното търсене в Европа“, заяви Генчева.

В допълнение към повишените цени на суровините в момента има затруднения в доставките на множество междинни продукти и суровини в автомобилната индустрия и индустрията за потребителски стоки. Компютърните чипове, например, в момента са дефицитни.

В Европа търговците на дребно, например веригата за модни стоки H&M, не могат да отговорят на търсенето заради забавяне в доставките. В САЩ Nike понижи прогнозата си за продажбите, след като заводите ѝ във Виетнам бяха затворени заради Covid-19, а това заличи месеци производство.

„Правя това от 43 години и никога не е било толкова зле“, казва пред Bloomberg Айзък Лариан, основател и главен изпълнителен директор на MGA Entertainment, един от най-големите световни производители на играчки. „Всичко, което можеше да се обърка, се обърква в един и същ момент“.

Затруднения при доставянето на стоки има и във Великобритания, Германия, САЩ и други страни. През миналата седмица бизнес лидерите в Обединеното кралство предупредиха британските депутати, че кризата с логистиката ще продължи поне до края на 2023 г. „Преди шест месеца всички наши компании смятаха, че това е временно явление, но сега всеки един бизнес, когото познавам, очаква това да продължи и през 2023 и дори през 2024 г. Всеки един!“, отбеляза изпълнителният директор на Федерацията по храните и напитките в страната Иън Райт, цитиран от БНР. Междувременно генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала предупреди, че проблемите в глобалната верига на доставки могат да се проточат за „няколко месеца“, тъй като спедиторските компании се борят да преодолеят „несъответствието между търсене и предлагане“ и да се справят с постоянния недостиг на контейнери.

„В основата на тези трудности е пандемията, която затвори много граници. Ценните пратки не могат да пътуват с камион, те използват само авиация, която е в изключително тежко състояние“, обясни Генчева. Изискванията за транспорт на злато също оказват влияние, тъй като доставките не могат да надвишават определена стойност. Така например при поръчка на 7 кг злато няма как инвеститорът да ги получи наведнъж, а ще трябва да изчаква своята поръчка на части.

На коренно различно мнение по отношение на логистичните проблеми е от директорът на „Тавекс“ за България и Румъния Макс Баклаян. „Ако проблемът с потребителските стоки е заради забавена логистика, то при инвестиционното злато не е така. Всъщност проблемът не е логистичен, а производствен“, казва пред Investor.bg Баклаян. Tърсенето е твърде голямо, а цената на физическото злато от дълго време не е имала корекция в посока нагоре, с която да се балансират търсенето и предлагането, отчита експертът. „Рафинериите и монетните дворове не могат да смогнат с производството на самия продукт“, признава директорът на „Тавекс“.

Ако проблемът с потребителските стоки е заради забавена логистика, то при инвестиционното злато не е така. Всъщност проблемът не е логистичен, а производствен. Макс Баклаян

Но е напълно съгласен с Генчева относно все по-засилващото се търсене. В момента търсенето на злато у нас е в пъти повече, а основен фактор за това е желанието на инвеститорите да се защитят от инфлацията, казва той. Това е логично – златото се счита за класическа защита срещу силната ценова динамика. Благородният метал е платежно средство, което се приема по целия свят в продължение на хиляди години. Именно това го отличава преди всичко от валутите за виртуално бягство като биткойн, които често се наричат ​​„новото злато“.

Заради кризата с доставките някои компании трябваше да намалят производството си (дори и Apple е засегната). Значи икономическият растеж също може да отслабне? Тогава, според експертите, ще си имаме още по-голям проблем: стагфлацията.

А това връща спомените от 70-те години на миналия век: две петролни кризи подхранваха инфлацията. Икономиката спря, енергията изглеждаше безценна. В началото на 80-те години проблемът прерасна в икономическа катастрофа. В САЩ цените нараснаха с до 15 процента годишно. Тогавашният председател на Федералния резерв на САЩ Пол Уолкър сложи край на тренда, когато определи ключовата лихва в началото на 80-те години на невероятните днес 20 процента. В резултат на това първо спаднаха инфлационните очаквания, след това – и цените.

Тогава златото преживя възход. Цената на тройунция, която бе около 35 долара в продължение на десетилетия, бе отвързана от фиксираната ставка през 1973 г. Малко след това цената се ускори до над 100 долара, а в началото на 80-те години на миналия век – до 850 долара. Вярата в златото като защита срещу инфлацията и като сигурно убежище, с което могат да се правят много пари по време на криза, датира от това време.

Важи ли това и днес? В момента златото не е евтино. В началото на март 2020 г. унцията достигна петгодишен връх от около 1670 долара. След това светът влезе в блокиранията, а а капиталовите пазари се настани паниката и помраченото настроение. А все пак възходът на метала се възстанови още от средата на март 2020 г. А в началото на август 2020 г. достигна нов ценови рекорд от 2070 долара за тройунция.

Макар и немасово, някои по-големи инвеститори пък влагат парите си в злато, тъй като на фона на среда от ниски или дори отрицателни лихви трите големи банки в страната – Уникредит, ДСК и Пощенска банка – вече не предлагат срочни депозити. „Някои хора изкарват парите си от банките и прехвърлят спестяванията си в злато“, пояснява Баклаян.

Генчева също потвърждава, че инвестицията в злато е нормалната реакция на инвеститорите срещу инфлацията. Ниските лихвени проценти и нарастващите банкови такси, заедно с несигурната и неясна политическа обстановка у нас, също допринасят за завишения интерес.

А как изглежда средностатистическият български инвеститор в злато? Масовият клиент за инвестиционно злато у нас е на възраст между 35-60 години, но има и хора на възраст между 18-24 години, които влагат пари в благородния метал, казва Баклаян „Колкото по-възрастен става един човек, толкова по-консервативен по отношение на своите спестявания става той и предпочита да не ги загуби, а да спечели от тях“, пояснява Баклаян и допълва, че при младите инвеститори инвестиционният хоризонт е по-дълъг и в случай на загуба те разполагат с време за рекапитализиране, за разлика от по-възрастните играчи на пазара.

Автор на материала е журналистът Симона Гоцова, която е и победителят от конкурса за есе, провел се в рамките на второто издание на образователната инициатива „Академия за финансови анализатори“ на Investor.bg и Висшето училище по застраховане и финанси.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов
Източник: https://www.investor.bg/