Инвеститорите залагат, че глобалният импулс за оттегляне на паричните стимули, поддържан от Федералния резерв, скоро ще повлече и ЕЦБ.

Служителите на Европейската централна банка трябва да направят нещо убедително по отношение на ангажимента си за най-ниските лихвени проценти в момент, когато инвеститорите стават все по-скептични.

Финансовите пазари упорито пренебрегват неотдавнашните предупреждения от банката, включително на главния икономист Филип Лейн, че грешат да очакват повишаване на лихвите в края на следващата година. Задачата да се убедят хората в противното ще падне на президента Кристин Лагард, докато тя представя последното решение на Управителния съвет в четвъртък.

Със скока на инфлацията, подклаждан от проблеми в доставките и нарастваща цена на енергията, инвеститорите залагат, че глобалният импулс за оттегляне на паричните стимули, поддържан от Федералния резерв, скоро ще повлече и ЕЦБ.

Тази идея се подхранва допълнително от публичен дебат сред служителите, които се чудят как да преминат отвъд спешни покупки на облигации, въпреки че новият залог на институцията за ниски лихвени проценти, направен след прегледа на стратегията на Лагард, пренасочи вниманието върху слабите увеличения на цените.

Още през септември тя предположи, че спекулациите на финансовите пазари за евентуално затягане в бъдеще като цяло са на прав път. Оттогава, на фона на повече доказателства за инфлация, инвеститорите започнаха да работят при очаквания за повишаване на лихвите. Сега те очакват лихвеният процент по депозитите, който в момента е -0,5%, да достигне 0% до края на 2024 г.

„Пазарът е много изпреварил вероятния отговор на ЕЦБ“, каза Джайлс Гейл, ръководител на стратегията за европейска лихва в NatWest Markets. „Бихме очаквали Лагард да напомни на пазара, че са достатъчно сериозни по отношение на бъдещите си насоки, че този път е доста малко вероятен сценарий с висока инфлация.“

Насоките на инвеститорите ще бъде ключово предизвикателство за Лагард, тъй като тя представя резултата от решение, което е отбелязано само като стъпка към сблъсъка през декември за бъдещето на стимулите.

Очаква се данните в петък да покажат ръст на потребителските цени в 19-те страни от еврозоната, който се доближава до 4%, два пъти повече от това, което ЕЦБ цели да достигне в средносрочен план. До момента централните банки настояват, че това ниво е до голяма степен преходно.

Последните прогнози на ЕЦБ показват забавяне на инфлацията до 1,5% през 2023 г. – недостатъчно, за да оправдае по-високите лихвени ставки въз основа на последното ръководство, което казва, че прогнозите трябва да показват ценови натиск от 2% за известно време, преди да може да се обмисли подобна стъпка.

Инвеститорите първоначално намалиха очакванията за повишаване на лихвите, когато бяха запознати с тези насоки през юли. Залозите за увеличение на разходите по заеми се повишиха, тъй като икономиката започна силно лятно възстановяване и ръстът на цените надхвърли 3%.

лихвен процент

Въпреки това Лагард не показа никакви признаци на тревога в края на септември, когато пазарите заявиха очаквания за 0% депозитна ставка след четири години.

„Нашите предварителни насоки вече доведоха до по-добро привеждане в съответствие на очакванията за лихвените проценти с нашата нова цел за инфлация… Очакваме да видим по-нататъшен напредък към още по-тясно привеждане в съответствие между очакваното време на вдигане на нашите лихвени проценти и най-много вероятните прогнози за инфлация“, каза Лагард на форум на ЕЦБ на 28 септември.  

Сега, когато залозите за повишаване на лихвите продължават да нарастват, малко вероятно е президентът все още да бъде толкова оптимистичен. Ако подобна тенденция продължи заедно с по-широко затягане на финансовите условия, насочващи решенията за политиката, това рискува да ограничи възможността на ЕЦБ постепенно да прекрати подкрепата при кризи и да премине към по-стандартни начини за подкрепа на икономиката.

„Има смисъл ЕЦБ да съсредоточи дискусията си върху баланса, а не върху лихвите на този етап“, каза Мохамед Казми, портфолио мениджър в Union Bancaire Privee.

Въпреки че Лагард не е коментирала, някои от нейните колеги са на ръба да го направят. Гръцкият член на управителния съвет Янис Стурнарас заяви на 7 октомври, че очакванията за повишение лихви „не са в съответствие с нашите насоки за бъдещето“. Италианецът Игнацио Виско предупреди на 18 октомври, че „може би пазарът е бил твърде прибързан“.

Филип Лейн, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, изрази безпокойство точно миналата седмица.

„Предизвикателство е да съгласуваме някои от пазарните възгледи с нашите доста ясни насоки за лихвите. Различни членове на Управителния съвет посочват, че пазарите може да не са усвоили напълно насоките“, каза Лейн на конференция за фискалната политика на 19 октомври

Дори ако Лагард и нейните колеги успеят да променят идеите на пазара тази седмица, тяхната политика ще остане уязвима от загрижеността на инвеститорите, ръководена от нарастващите световни цени.

„Цените в кратки срокове може да се коригират малко по-ниско в четвъртък“, каза Ян фон Герих, главен стратег в Nordea Bank Abp. „Но в по-голямата картина притесненията за глобалната инфлация все още могат да ескалират.“

 

Източник: bloombergtv.bg/