В момента ОПЕК+ повишава дневното производство с 400 000 барела всеки месец и устоява на натиска да направи повече

Петролът се покачи над 86 долара за барел, след като Саудитска Арабия обяви, че алиансът ОПЕК+ трябва да запази своя предпазлив подход към управлението на световните доставки на суров петрол, като се има предвид заплахата за търсенето, която все още представлява пандемията.

Глобалният референтен сорт Брент поскъпна с 1%, продължавайки тренда от седем последователни седмични печалби, докато West Texas Intermediate достигна най-високото ниво от 2014 г. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман каза пред Bloomberg Television през уикенда, че производителите не трябва приемат покачването на цените за даденост. Тази консервативна позиция беше подкрепена както от Нигерия, така и от Азербайджан.

Цената на петрола се е удвоила през последните 12 месеца, разпалвайки инфлационните опасения, тъй като световната икономика се възстановява от последиците от пандемията. Докато потреблението нарасна, Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници постепенно облекчават драконовските съкращения на доставките, които бяха наложени през 2020 г., за да се спасят цените. Това доведе Brent до най-високото ниво от 2018 г.

„Коментарите на Саудитска Арабия затвърждават мнението, че ОПЕК+ ще се придържа към своя предпазлив подход и с перспективите за по-голямо търсене това означава, че пазарът ще продължи да се затяга до края на годината“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV в Сингапур. „Така че по-нататъшното затягане със сигурност оставя потенциал за по-нататъшна волатилност.“

Печалбите на суровия петрол бяха подкрепени от мощно нарастване на цените на природния газ, което увеличи търсенето на петролни продукти като заместител. Докато принц Абдулазиз каза, че потреблението може да се увеличи с 500 000-600 000 барела на ден, ако зимата в Северното полукълбо е по-студена от нормалното и компаниите преминат от газ към суров петрол, той също така предупреди, че повече барели от ОПЕК+ няма да постигнат много за ограничаване на разходите за газ в Европа и Азия или бензин в САЩ.

Цени:

    Брент за декемврийско споразумение поскъпна с 0,1% до 86,37 долара за барел на борсата ICE Futures Europe в 11:02 часа в Сингапур.
WTI за доставка през декември се повиши с 1,1% до $84,70 за барел на Нюйоркската търговска борса.
По-рано цената достигна $84.76, най-високата от октомври 2014 г.

В знак, че пандемията далеч не е преминала, Китай се сблъсква с ново огнище на COVID-19, причинено от делта варианта от чужбина. Вълна от инфекции се е разпространила в 11 провинции през изминалата седмица, казаха от правителството.

В момента ОПЕК+ повишава дневното производство с 400 000 барела всеки месец и устоява на натиска да направи повече. Доставките са затруднени, тъй като някои членове на картела не успяват да достигнат квотите си. Следващата среща на групата е на 4 ноември.

С изтеглянето от запасите по света пазарът е във възходящ модел, белязан от високи краткосрочни цени. Разликата между договора за WTI за този декември и същия месец през 2022 г. нарасна до около 12 долара за барел. Разликата между най-близките два договора нарасна до 1,42 долара за барел от 75 цента преди седмица.

„WTI също така дърпа Брент нагоре“, каза Патерсън. „Има ясна загриженост относно нивата на запаси на САЩ, което е добре отразено в бързия спред на WTI.“

 

Автор: Даниел Николов

Източник: bloombergtv.bg/