Законопроектът за цифровите пазари (DMA) ще влезе в сила не по-рано от пролетта на 2023

Плановете на ЕС да ограничи Силициевата долина чрез нови правила за конкуренция се превръщат в сериозен проблем в трансатлантическите отношения, точно когато двете страни се ангажираха да задълбочат връзките си в областта на технологиите и търговията, съобщава Politico.

През миналия месец високопоставени служители от Брюксел и от Вашингтон се събраха в Питсбърг, за да открият Съвета за търговия и иновации, инициатива на високо ниво, насочена към възстановяване на отношенията, които бяха влошени при бившия президент Доналд Тръмп. Зад демонстрацията на приятелско отношение американските служители все повече се притесняват от плановете за европейско технологично регулиране, които според тях са несправедливо насочени към гигантите от Силициевата долина като Facebook, Google и Apple.

Снимка: Bloomberg LP

Търговският представител на САЩ Катрин Тай заяви, че този месец ще се проведат надеждни и честни преговори с европейците, в отговор на въпроса за предложените правила, които са насочени към ограничаване на властта на най-влиятелните платформи като Google, Facebook и Apple. Американските служители и представители на индустрията предупреждават, че новите правила, известни като Законът за цифрови пазари (DMA), могат да подкопаят усилията за изграждане на общ фронт във всяка една сфера. От изкуствен интелект до производство на чипове, в условия на засилена конкуренция от страна на Китай.

Обобщавайки гледната точка от Вашингтон, старшият директор по европейските въпроси в Търговската камара на САЩ Гарет Уоркман е попитал на срещата защо европейците предлагат подобни предложения, насочени към само базираните в САЩ компании, но в същото време искат да работят заедно върху развитието на изкуствения интелект. Американските служители са запознати с европейските регулаторни действия за всичко – от поверителността на GDPR, до цифровите данъци. Но мнозина смятат DMA за отклонение от правилата.

„Вместо да развива своята дигитална икономика, Брюксел се фокусира върху регулирането на GAFAM (Google (Alphabet), Amazon, Facebook, Apple, and Microsoft) фирмите”, каза Кристиан Боргрин, който оглавява брюкселския офис CCIA – търговска асоциация, членове, на която са всички големи технологични компании в САЩ.

„Видяхме това с вече отменения данък върху цифровите услуги в ЕС. Но това никога не е било толкова изразено, колкото сега в случая с DMA“.

Кой е целта?

Законопроектът за DMA преминава през нормативната уредба на ЕС и ще влезе в сила не по-рано от пролетта на 2023 г. Американските политици се интересуват от него, тъй като депутатите в Европейския парламент са въвлечени в борбата за това кои платформи в крайна сметка ще трябва да спазват правилата. Много е вероятно големите технологични компании в САЩ – Apple, Amazon, Facebook, Google и Microsoft – да бъдат в центъра на вниманието. Остава обаче да се види дали те ще бъдат единствените. Водещ евродепутат, който работи по въпроса, Андреас Шваб от ЕНП, започна дебат в края на май за промяната на прагове, по които ще определят платформите.

Шваб казва, че фокусът трябва да бъде ограничен, за да могат служителите на правоприлагащите органи да се справят с натоварването: ”трябва да достигнем до колкото се може повече хора, които не са толкова информирани. Нека първо се съсредоточим върху най-големите проблеми, преди да говорим за нормалните проблеми“, добави още той.

Този подход е приветстван от технологичните гиганти на ЕС като шведската услуга за стрийминг на музика Spotify или финтех компанията Klarna. Те са членове на Европейския технологичен алианс, който принуждава политиците от ЕС да изберат „целенасочен подход“ към регулирането. Съветът за национална сигурност на САЩ заяви през юни, че е „особено загрижен“ за „протекционистката политика“, насочена само към американските компании, седмици, след като Шваб предложи да се съсредоточат върху големите технологии. Шваб е подкрепен и от големите сили на ЕС – Германия, Франция и Нидерландия, които също споделят, че обхватът на закона трябва да бъде “целенасочен“.

Германия, родното място на софтуерния гигант SAP, а Нидерландия на хотелска платформа Booking.com. И двете страни надвишават поне някои прагове, свързани с пазарната капитализация. Затова този спор все още не е разрешен.

Шваб трябва да намери златната среда със Социалдемократите и Зелените, две групи, които настояват за по-широка мрежа, която да включва и други компании извън американските. Но създаването на прагове, които всеки да одобрява, е трудно. Някои технологични компании твърдят, че поставянето на размера на компанията в центъра на дебата може да е бил грешен подход. Джейсън Оксман, главен изпълнителен директор на ITI, търговски орган, който представлява много от най-големите световни технологични компании, заявява, че „нашата загриженост е, че DMA трябва да се съсредоточи върху потенциалната вреда за потребителите“.

Междувременно служителите на ЕС все още трябва да успокоят разтревожените американски служители, които наблюдават дебата от Вашингтон. Евродепутатът от Нидерландия Пол Тан, който на 27 октомври ще се срещне със законодатели в САЩ по този въпрос заявява, че не могат просто да се съсредоточат върху американски компании, а по-скоро да изградят подход към общите трансатлантически проблеми и да разглеждат потенциалните щети на всички прекалено доминиращи компании.

 

Източник: bloombergtv.bg/