Обвързването на криптовалутите с традиционните финансови пазари е неизбежно, прогнозира Димитър Калдамуков, партньор в KDBMLaw. „Бизнес старт“

Пазарът на криптовалути трябва да бъде регулиран, защото рискът вече е много голям. Ако една „криптобанка“ пропадне, това може да доведе до недоверие в цялата система и срив в цената на актива. Така коментира работата на платформите за търговия с криптовалути в ефира на Bloomberg TV Bulgaria адвокат Димитър Калдамуков, партньор в KDBMLaw.

 

Според него Европейският съюз се нуждае от регулации за криптовалутите, защото това ще намали рисковете за потребителите и ще доведе до ръст на пазарите.

По думите му обвързването на криптовалутите с традиционните финансови пазари е неизбежно.

„Всички емитенти и криптоборси в ЕС ще бъдат регулирани по подобие на инвестиционните посредници и регулираните пазари. Това не е забрана, а регулация – ще даде някаква сигурност и тези пазари ще растат. Регламентът ще обхване и евентуални стейбълкойни като Diem на Facebook“, прогнозира Димитър Калдамуков.

Той припомни, че ЕС работи по проекта си за регулации на криптовалутите от близо две години, но развитието му беше забавено от пандемията от коронавирус.

„Криптоплатформите набраха огромни парични ресурси, но нямат почти никаква защита и парите на инвеститорите не са гарантирани както в традиционните банки и финансови институции“, обясни адвокатът.

Калдамуков предупреди, че криптопазарите показват, че не винаги регулацията означава еднакво разпределение на благата и защита на всички.

Според него новите биткойн ETF са добър пример за регулиран продукт, от който всички потребители могат да се възползват.

„Обвързването на криптовалутите с традиционните финансови пазари е неизбежно. Централните банки много трудно ще позволят конгломерати като Facebook да им отнемат печатането на пари, но светът се променя много бързо и можем да се окажем в ситуация, когато вече не ги питат“, очаква адвокатът.

Той прогнозира подобни продукти да се появят и в ЕС, защото в противен случай „капиталът ще изтече към други пазари“.

В коментар за забраната на дейностите на криптоплатформата Nexo в щата Ню Йорк, Калдамуков напомни, че компанията не е „банка“ по смисъла на действащите закони в България или ЕС, макар на практика действа като такава, използвайки административно разрешение от прибалтийска страна.

„Тези платформи ви дават кредити, а вие като обезпечение давате криптовалута – обикновено размерът на обезпечението е от порядъка на 150%“, поясни адвокатът.

Само липсата на разрешение ли е причина главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс да забрани работата на две платформи, предлагащи кредитни продукти от криптовалути, една от които Nexo е основана от българин? Какви са рисковете на спестовните и заемните продукти на „криптобанките“?

Вижте и коментара на Петко Карамочев, основател на INDUSTRIA.tech, за това как централните банки ще контролират криптоплатформите и бъдещите регулации.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Източник: https://www.investor.bg/