След редица провали концернът най-накрая иска да играе силна роля на пазара на смартфони

Рик Остерло отговаря за бизнеса със смартфоните на Google от пет години и половина, но той казва: „Това всъщност е първият ни голям хит“. Директорът на хардуера на групата от Силициевата долина държи в ръцете си Pixel 6 – шестото издание на собствените за компанията смартфони.

Google и смартфоните – това е невероятна история на провал досега. С Android технологичната група контролира една от двете подходящи операционни системи за смартфони и много от най-успешните приложения в света. Екипът на старши вицепрезидента Остерло вече се радва на успех с други устройства, като адаптера за стрийминг Chromecast или интелигентния високоговорител Nest Audio.

Пазарният дял на Pixel обаче е хомеопатичен: Според компанията за уеб анализ Statcounter Google държи пазарен дял между 0,5 и 1% на например германския пазар на смартфони, а изследователят на световния пазар Counterpoint очаква 0,3%. Производството на последните два модела спря, преди новият модел да излезе на пазара.

Сега всичко трябва да е различно: Остерло счита, че  новото устройство е на същото ниво като iPhone. „В много области е по-добро“, казва той. Надеждата му се основава на новия процесор, който Google разработва в продължение на четири години и половина и който се очаква да надмине тези на конкуренцията, особено в приложенията за изкуствен интелект.

Той се нарича Tensor и е мобилна версия на AI чипа, разработен от самата Google за облачните центрове за данни на Google. „Внасяме в телефона най-новите си иновации в разпознаването на реч или фотографията, поддържана от AI“, казва Остерло. Това е „първият истински телефон на Google“, помага неговият вицепрезидент Шонг Чау.

Tensor замества процесора Snapdragon на Qualcomm, който се среща не само в по-ранните телефони Pixel, но и в повечето устройства от големи конкуренти като Samsung или Xiaomi.

„Pixel и досега бе конкурентен смартфон“, казва Роберта Коца, анализатор от маркетинг изследователя Gartner. Интегрираният езиков помощник на Google или автоматичната обработка на изображения са на нивото на конкуренцията или по-високо. „Можете да контролирате тези функции още по-добре със собствен чип“, казва Коца.

Но качеството никога не е било проблем на Pixel, а предшествениците също получиха прилични отзиви. „За да спечели пазарен дял, Google трябва да инвестира в реклама и партньорства с доставчици на безжични услуги“, казва Коца.

Google има репутацията на корпорация, която иска да остави по-добрата технология да говори сама за себе си, вместо да я изтласква на пазара с продажби и маркетингова мощ. Облачният бизнес страда от години, а предшествениците на Pixel никога не са получавали големите рекламни кампании на iPhone или Samsung Galaxy.

Сега всичко това трябва да бъде различно: „Ще продаваме Pixel много по-агресивно“, обяви Остерло. Google иска да похарчи много пари за голяма рекламна кампания. Когато финансовият директор на Google Рут Порат обяви скока на тримесечните продажби до над 60 милиарда долара на инвеститорите и анализаторите, тя също им намекна към увеличаване на маркетинговите разходи за коледния бизнес.

Освен това Остерло иска да разшири сделките с доставчици на мобилни телефони и търговците на електроника, за да продава смартфона. Докато Pixel 5 се предлагаше в Германия от големите доставчици на мобилни телефони и Mediamarkt Saturn, неговият наследник ще се продава и чрез бранда Blau на O2, Congstar на Telekom, Otto и сайтове като sparhandy.de – знак, че Google иска да достигне до чувствителните на цените купувачи.

В началото на октомври случайно публикувана реклама на магазините Saturn за Pixel 6 обиколи целия свят в социалните медии: Ако предварително поръчате телефона до официалното пускане на пазара на 27 октомври, ще получите безплатни слушалки Bose на стойност 280 евро – повече от една трета от цената на смартфона.

С Pixel 6 сега Google иска да заеме позицията на пазара на смартфони, която гигантът на търсачките отдавна има на други пазари. Досега Google не е имал флагманско устройство, което да се конкурира с най-добрите предложения на Apple или Samsung, казва шефът на хардуера Остерло.

Google дори понижи цената на Pixel 5, който беше пуснат през 2020 г., до почти 600 евро, отказа се от радарния чип, разработен от Infineon за управлението на жестове, и вече дори не използва най-бързия наличен процесор. „Никой не се нуждае от поредния телефон от 1000 долара“, каза тогава Остерло, позовавайки се на коронакризата, която струваше на много хора работата и доходите.

Pixel 6 отново пълзи до този ценови диапазон: Pro версията с по-добър дисплей и камери е поне толкова скъпа, колкото и стандартния iPhone – 899 евро. С входна цена от 649 евро, стандартният Pixel е по-евтин, но поне с малко по-скъп от предишния модел, когато бе пуснат на пазара.

„Съотношението цена-качество е значително по-добро, отколкото при iPhone“, казва Остерло. „Ние сме предизвикателят. Искаме да растем“. Обещанието е премиум смартфон без премиум цена. В САЩ Google дори понижава цената в сравнение с Pixel 5.

Ханиш Батия, хардуерен анализатор в Counterpoint, вижда възможност Google да предложи с Pixel 6 подобна дълбока интеграция на хардуер, операционна система и важни приложения като Apple. Ето защо Батия вижда голям потенциал за растежа на Pixel, но преди всичко за сметка на други доставчици на Android. „Опитът показва, че малко клиенти променят операционната система“, казва той.

Това създава сложна ситуация за Google, който е в пряка конкуренция със своите Android партньори като Samsung или Oppo. Остерло подчертава, че Android не му е подчинен и „всеки партньор може да разработи продукта с отворен код Android в посоката, която най-добре отговаря на неговата стратегия“. Въпреки това компанията не възнамерява да предлага чипа Tensor на други производители на смартфони. „Това не е нашата стратегия“, казва Остерло.

Във всеки случай анализаторът Коца вярва, че Samsung и Co. едва ли могат да си позволят да скъсат с Google. „Huawei видя колко е трудно да се разработи конкурентна операционна система без приложенията на Google“, казва тя.

 

С плановете си за разширяване Google навлиза на свиващ се пазар: Глобалният недостиг на чипове сега засяга и индустрията на смартфоните. Counterpoint понижи прогнозата си за 2021 г. с 33 милиона до 1,41 милиарда продадени устройства в световен мащаб – по-малко отколкото през 2019 г. Дори Apple има проблеми с получаването на необходимите чипове, за да изпълни целите си за продажби за коледния сезон, писа наскоро Bloomberg.

 

А Google? „Това определено е предизвикателство“, казва Остерло. „Мисля, че се погрижихме много добре за предлагането на чипове за началото“. Въпреки това растежът, който Google иска да постигне през следващите няколко години, е трудно да се прогнозира. „Само тогава ще видим дали имаме достатъчно. Ако търсенето беше драстично по-високо, нямаше да има много гъвкав капацитет за нас на пазара“.

Анализаторът Батия също вижда възможност в това: „Продажбите на смартфони са ограничени от предлагането, а не от търсенето. Тези, които могат да произвеждат достатъчно, могат да спечелят пазарен дял“.

Това би било новост за Pixel. Никой не познава опита на Google да създаде своя собствена линия смартфони по-добре от Остерло. Топ мениджърът вече беше отговорен за бизнеса между 2012 и 2014 г., след като Google пое американския доставчик Motorola за 12,5 милиарда долара.

Поглъщането все още се счита за един от най-големите провали в историята на Google; две години по-късно устройството беше предадено на Lenovo за по -малко от три милиарда долара. След още две години при Motorola Остерло се завърна в Google и започна серията Pixel там.

А какво, ако пак нещо се обърка? Ще има ли изобщо Pixel 7? „Определено“, казва Остерло. „Това е дългосрочна стратегия“. Google се нуждае от плацдарм на пазара на смартфони, за да реализира визията за „околни компютри“ (Ambient Computing), която изпълнителният директор Сундар Пичай формулира през 2019 г.

Според нея потребителите трябва буквално да бъдат заобиколени от интелигентни устройства, които да им говорят, да знаят предпочитанията им и все по-активно да улесняват ежедневието им, например като следят пулса и нивото на стрес или напомнят за предстоящи срещи.

Ето защо Google разработва интелигентни високоговорители и охранителни камери и пое производителя на фитнес устройства Fitbit за 2,1 милиарда долара. Но това не е достатъчно за Остерло: „Смартфонът е най -личното устройство от всички“, казва той.

Какво предлагат устройствата

 

Pixel 6 идва с 6.4 инчов OLED дисплей с Full HD+ резолюция, 90 Hz опреснителна честота и плоско покривно стъкло Gorilla Glass Victus. По-високо позиционираният Pixel 6 Pro е с 6,7 инчов Quad HD+ OLED дисплей (512 ppi) с LTPO панел и динамично опресняване от 10 до 120 Hz, а стъклото е двойно извито.

 

Основната камера на Pixel 6 е с нов 50 МР сензор и Octa PD автофокус. До тази камера има и 12 МР с ултраширок обхват, както и лазерен автофокус. Селфи камерата е 8 МР.

Pixel 6 Pro има същата двойка камери, но е добавена и трета камера с 48 МР резолюция за 4х оптично приближение. Селфи камерата тук е 11.1 МР.

И двата телефона са с новия Google Tensor, който е произведен по 5-нанометров процес и е отговорен и за купищата нови екстри в камерите. При Pixel 6 той се подпомага от 128 GB UFS 3.1 памет и 8 GB RAM, а при Pixel 6 Pro – от 128 или 256 GB UFS 3.1 памет и 12 GB LPDDR5 RAM.

Цената на Pixel 6 в Европа започва от изненадващо 649 евро, а на Pixel 6 Pro – от 899 евро.

По статията работи: Бойчо Попов
Източник: https://www.investor.bg/