Много компании започнаха да повишават цените, за да компенсират по-високите цени на материалите

Резултатите на компаниите Procter & Gamble Co и Danone SA, както и производителя на телефони Ericsson, във вторник показват по-високи разходи и прекъсвания на веригата на доставки, сигнализиращи за по-голям натиск върху маржа за световните фирми и по-високи цени за купувачите.

Паническото купуване в началото на пандемията доведе до масов недостиг на всичко – от тоалетна хартия до пакетирани храни. Глобалните затваряния и недостигът на работна ръка намалиха движението по веригата на доставки и предизвикаха трайни задръствания в пристанищата от Китай до Калифорния.

Много компании започнаха да повишават цените, за да компенсират по-високите цени на материалите, необходими за производството и изпращането на стоки от първа необходимост, като памперси и бутилирана вода. Ръководителите и анализаторите заявиха, че увеличението на цените ще продължи още през следващата година.

Procter & Gamble, която отбеляза намаление на оперативните си маржове за първото тримесечие, сега очаква удар от около 2,3 милиарда долара разходи през тази финансова година, в сравнение с предишна прогноза от около 1,9 милиарда долара.

Компанията обвинява по-високите разходи за суровини, както и цените на дизела и енергията и заяви, че не очаква тези проблеми да се облекчат в скоро време.

Danone, която продава киселото мляко Activa и бутилираната вода Evian, предупреди за нарастващ инфлационен натиск през следващата година, след като затвърди прогнозата си за 2021 г. във вторник, като обеща, че оперативните й маржове ще бъдат защитени от повишаване на производителността и повишаване на цените.

„Подобно на почти всички в сектора и извън него, ние виждаме инфлационен натиск навсякъде. Това, което започна като повишена инфлация върху материалните разходи, се превърна в широко разпространени ограничения, засягащи нашата верига на доставки в много части на света“, каза финансовият директор на Danone Юрген Есер.

Шведската Ericsson заяви пред инвеститорите във вторник, че проблемите с глобалната верига на доставки все още ще бъдат сериозно препятствие.

В края на третото тримесечие изпитахме известно въздействие върху продажбите от смущения във веригата на доставки и такива проблеми ще продължат да представляват риск“, заяви главният изпълнителен директор Börje Ekholm в изявление.

Компанията не е успяла да достави определен хардуер на своите клиенти поради недостига на чипове при доставчици, съчетан с логистични проблеми, се казва в съобщението.

Производителят на електрически превозни средства Tesla Inc трябва да отчете резултатите в сряда. Инвеститорите следят отблизо маржовете на автомобилния производител. Главният изпълнителен директор Илон Мъск по-рано заяви, че компанията изразходва големи средства за транспорт по въздуха на автомобилни части по целия свят, за да задоволи търсенето, като в същото време работи за намаляване на разходите във фабриката си в Китай чрез по-голямо снабдяване с местни части.

Някои инвеститори искат да видят крайния резултат от тези разходи.

„Мисля, че вероятно ще има спад на маржовете. Те плащат повече за компоненти“, казва Джийн Мюнстър, управляващ партньор във фирмата за рисков капитал Loup Ventures, инвеститор в Tesla. „Мисля, че това би било огромен положителен резултат, ако те могат да повишат брутния марж на автомобилите в тази среда.“

 

Източник: bloombergtv.bg/