Момчил Зарев, търговски директор на Sirma Group Holding

Български виртуален асистент скоро може да помага на клиентите на банките да използват по-добре техните услуги. Изкуственият интелект (AI) Melinda на Sirma Group Holding е интелигентна чат платформа, създаден специално за банковия и финансовия сектор. Системата е била представена на едно от най-големите международни изложения в областта на финансовите технологии Money 20/20 в Амстердам. Технологията има за цел да оптимизира максимално бизнеса и да реши някой от основните проблеми в сектора като измами и пране на пари. Това заяви Момчил Зарев, търговски директор на Sirma Group Holding, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

 

 

„Само преди две години основният начин за комуникация между банките и клиентите, особено бизнес клиентите, беше да се използва банков консултант – ако имаха нужда от кредит, хората отиваха в офиса, за да могат да разберат какви са различните услуги на банката. Един изкуствен интелект може да замести един такъв консултант“, каза Зарев и добави, че тенденциите за навлизането на AI са се засилили с избухването на пандемията през 2020 г. 

Подобни виртуални ботове станаха много популярни в Европа, а вече и в България, допълни Зарев.

Melinda е базирана основно на обработката на естествени езици, с което Sirma Group Holding се занимава близо 30 години, и машинно обучение.

Напредъкът в софтуера и хардуера позволи да се създават решения, които само до преди десет години бяха изключително трудоемки и не работеха добре, сподели Зарев.

Подобни услуги обичайно се появяват първо на най-развитите пазари и компанията се е насочила предимно към САЩ, Великобритания и Западна Европа, както и България. „Правим бизнес на тези пазари вече над 25 години.“

Изкуственият интелект навлиза все повече във всички сфери, включително и финансовата, каза Зарев. Почти всички процеси в почти всеки бизнес могат да се възползват от AI, а размерът на финтех индустрията дава много възможности за оптимизация.

„Към днешна дата много финансови институции се възползват от такива инструменти, за да подобрят работата си с клиентите и да могат да дадат една по-добра, по-удобна и по-малко рискова услуга на крайния потребител.“

Българските финтех компании са отбелязали значителен прогрес в това отношение през последните десет години и в момента понякога изпреварват европейските си колеги, смята Зарев. „Не малко финансови институции в България доста модернизират своите ИТ системи, включително и за изкуствен интелект.“

В повечето случаи банките и технологичните компании работят заедно за разработването на даден продукт, разказа той. ИТ сферата не е присъща дейност на една банка и за една голяма институция е смислено да използва външни специалисти. „Все по-често екипите, които разработват даден продукт са смесени – и от банката, и от външния доставчик“, каза Зарев и допълни, че така банките придобиват и вътрешна компетенция и ноу-хау.

Подобряването на финансовите резултати – чрез спестяване на пари и намаляване на рисковете – са основна причина за навлизането на технологията в банковия и финтех сектор, но има и репутационен ефект, смята Зарев. „Все повече има голямо значение как банката работи с клиентите си – как да осигури най-доброто обслужване и да улесни клиента в ползването на услугите й.“

Големите промени в хардуера са били изключително важни за развитието на AI, но също така е имало огромен тласък за подобряването на алгоритмите – всичко това се е случило на фона на включването на повече хора и повече инвестиции в сектора, каза Зарев.

„Невронните мрежи, които се опитвахме да развиваме през 1992 г., почти нямаха приложение, а сега почти няма голяма компания, която да не ползва изкуствен интелект.“
Повече за новите технологии в банковите и финансови услуги, какво е бъдещето за изкуствения интелект и перспективите пред ИТ сектора в България може да гледате във видеото.

 

Автор: Даниел Николов

Източник: bloombergtv.bg/