Стартирането на нов бизнес носи своите неповторими предизвикателства, а първите години са най-важни за дългосрочното развитие и растежа ви. Ако стартирате агенция за дигитален маркетинг, ще се натъкнете на няколко специфични казуса. Ето кои са те и как да ги избегнете.

Грешка 1: Неправилни очаквания

Както при всеки друг бизнес, и тук е важно да определяте правилните очаквания за клиентите си. Не прекалявайте с обещанията, особено когато не сте сигурни дали ще постигнете определени резултати. По-добре е да се откажете от преднината с нереалистични цели, вместо да се целите единствено към постигане на сделка, която след това не можете да покриете. Бъдете честни със себе си и с тях.

Грешка 2: Затъване в заеми

Грешка 3: Никакъв бюджет

Трябва да сте прецизни по отношение на това какво правите с парите си, какви разходи и приходи очаквате и каква е крайната ви цел. Да знаете къде отива всеки един лев ежемесечно е мощен инструмент, който ви дава пълен контрол върху прогреса.

Грешка 4: Недостатъчно труд

Собствениците на дигитални агенции често биват привлечени от дигиталния аспект на работата, защото търсят работа, която могат да вършат където и да се намират. Свободата да си шеф на себе си е изкушаваща, но ще трябва да поработите здраво няколко години, за да я извоювате такава, каквато трябва да бъде.

Ако те работили по 8 часа дневно на предишната си работа, имайте предвид, че стартирайки собствен бизнес, вероятно ще трябва да се потрудите повече. Колкото повече жертвате, толкова повече ще ви се отплати това в бъдеще.

Грешка 5: Да опитате да правите всичко сами

Дори и да сте експерт, потърсете помощ. Това може да означава да сформирате екип, ментор и т.н. Фокусирайте се върху разрастване и управление на бизнеса си. Другата опция е да възложите част от услугите, които предлагате, на други компании за дигитален маркетинг, в качеството им на ваши подизпълнители.

Да създадете своя собствена дигитална агенция носи своите неповторими предизвикателства, а първите години са най-важни за дългосрочното развитие и растежа ви. С няколко специфични казуса се сблъскват предприемачите в тази и други области. В първата част ви разказахме за неправилните очаквания, затъването в заеми, липсата на бюджет, недостатъчно вложения труд и обичайния опит на хората да правят всичко сами, вместо да сформират екип, който да им помага. Вижте още 5 грешки, които можете да избегнете.

Грешка 6: Нетърпение

Трябва да разберете способността на клиента ви да сключва сделки. Например един адвокат в Ню Йорк няма времето и търпението да назначи срещи с 1000 клиента. Анализирайте етапа, в който клиентите ви се намират, от какви лийдове имат нужда и способността им да го проследят. В някои случаи качеството взема превес над възвръщаемостта на инвестициите.

Грешка 7: Дългосрочни договори с доставчици на услуги

Когато стартирате нова агенция, обикновено периодичните ви доходи са ниски, а разходите ви – високи. Не се ангажирайте с дългосрочни договори с доставчици на услуги. Вместо това изберете да плащате месец за месец, дори ако цената е по-висока, защото така ще намалите разходите си – благоприятен фактор, особено при по-тежки финансови месеци.

Грешка 8: Аутсорсинг без да знаете как да измерите резултатите

Изнасянето на дадена дейност може да се окаже ключово за растежа на агенцията ви, но само ако разбирате и знаете как да го измервате. Споразумейте се с аутсорсинг партньора си и задайте правилно очакванията си. от друга страна, ако не знаете достатъчно за резултатите и все още сте начинаещи, уверете се, че партньорите ви са прозрачни и можете да им имате пълно доверие.

Грешка 9: Подценяване на трудностите

Стартирането и разрастването на един бизнес е трудно и желанието да печелите пари не е достатъчно, за да ви мотивира в трудните моменти. Ангажирайте се с нещо по-голямо от парите, което ви помага да продължавате да сте фокусирани върху правилните неща.

Грешка 10: Високи цени

Недейте да завишавате цените за услугите си. Това не означава да работите за без пари, стремете се цената да е достатъчна, за да имате приход и да носите добри резултати на клиентите си. Когато те оценят работата ви подобаващо и започнат да разказват на другите в индустрията за вас, можете да помислите за увеличаване на цените. Най-важното в дългосрочния успех е да знаете границите. Радвайте клиентите си, но не надценявайте услугите си. Оставете ги да видят колко ценни сте за бизнеса им и им дайте да разберат, че вие сте експертите, от които се нуждаят.

Джей Си Хайт, главен изпълнителен директор и основател на Hite Digital, за Inc.com

 

Източник: https://www.manager.bg/