Красен Станчев, икономист и основател на Института за пазарна икономика, „Светът е бизнес“ 13.10.2021

 

Инфлацията е факт, но няма да се стигне до нова „Виденова зима“, въпреки, че има подобни спекулации. Това каза икономистът и основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

 

 

Би трябвало до края на този месец българската икономика да навакса загубите от миналата година. До колко този ръст ще продължи зависи от съживяването на потреблението, което беше силно в последните месеци, но очаквам да се успокои, каза Станчев.

Той посочи и трите фактора, на които според него се дължи инфлацията: съживяването на икономиката, предизборното повишение на заплатите на администрацията и поведението на централните банки и обещанията за финансови помощи.

За миналата година повишението на заплатите на администрацията е 158%, което е почти двойно увеличение. Някои от тях са сравнително разумни. Увеличението на пенсиите е 12% за миналата година, но то вече е изядено от увеличението на цените.

Увеличението на цените на енергоресурсите и последващото го увеличение на цените за производството на суровини и индустрията, също имат своя принос за инфлацията, каза Станчев.

За момента няма основания за увеличаване на данъците. Поради една много проста схема, която работи в страните с плосък данък, които са 4 в Европа. Когато се вземат данъци от заплати, в които са включени осигуровки – там има буфер, който е по-голям, отколкото в страните с прогресивен данък. Страните с плосък данък харчат 12% повече от държавите с прогресивен данък.

С увеличаването на максималния осигурителен доход ще се финансира увеличението на пенсиите.

Поставеният срок на България да се откаже от въглищата вероятно е избран защото Германия посочи, че до 2039 г. ще се откаже от въглеродните емисии. Аз по-скоро бил дал срок – 2049 г., защото това е срокът на Полша.

Станчев посочи и че е изненадан от това, че в планът за възстановяване не е спомената патентованата технология, разработена от Института по органична химия за производство на електроенергия от сероводород. Чрез нея може да се произвежда електроенергия, която да е равна на 10% от общото потребление в ЕС и Великобритания.

Повече за метода – гледайте във видеото. 

 

Източник: bloombergtv.bg/