Боян Бянов е регионален директор на паневропейската платформа за банкови депозити Raisin. Той работи в компанията от близо 5 години, като преди това е заемал различни ръководни позиции в TBI Bank и FiBank. Г-н Бянов има магистърска степен по финанси от СУ „Св. Климент Охридски“, както и двугодишна специализация по продажби от Northwestern University в Чикаго. Боян Бянов ще участва в Четвърти банково-финансов форум: „Бъдещето на парите“ на списание „Мениджър“. Той ще бъде част от дискусионния панел „Сбогом на депозитите“, който ще се проведе на 27 октомври 2021 г. Повече за събитието и предварителна регистрация може да направите тук.

 

– Г-н Бянов, как пандемията се отрази на нагласите на европейците да спестяват?

-Много положително. Заради ограничените възможности за потребление и желанието на всеки да има някакъв буфер срещу кризата, спестяванията достигнаха исторически върхове до около 12% от дохода, като в момента се забелязва известна нормализация и връщане към стандартните нива на спестяване.

– Какво представлява Raisin DS и депозити за какви суми се сключват годишно през нея?

– Raisin DS е платформа, свързваща спестители и банки, така че спестителите да имат по-добра възвращаемост на средствата си, а банките да имат възможност да диверсифицират депозитната си база и да оптимизират цената на ресурса си. От основаването си компанията е помогнала над 70 млрд. евро да бъдат инвестирани по-ефективно.

– Кои български банки участват в паневропейската платформа Raisin?

– Към момента имаме пет български партнъора- Fibank, БАКБ, ТБИ Банк, Интернешънъл Асет Банк и Инвестбанк, като интересен факт е, че Fibank е първият от нашите повече от 400 партньора.

Очаквайте още коментари и прогнози на г-н Бянов в рамките на предстоящия Четвърти банково-финансов форум „Бъдещето на парите“.

Програма на форума, както и възможност за регистрация ще откриете тук.

 

Източник: https://www.manager.bg/