Георги Стоев, макроикономист, председател на „Тракия Тех“, консултант на Тракия икономическа зона, „Светът е бизнес“ 12.10.2021

Инвеститорският интерес към Тракия икономическа зона е жив, но профилите на инвеститорите са доста различни. Имаме нови инвеститори, които са български, за разлика от периода преди пандемия. Говорим за предприятия, които разширяват своята дейност или я преместват – поради демографски причини, пазар на труда, от един град в друг.  Това каза Георги Стоев, макроикономист, председател на „Тракия Тех“, консултант на Тракия икономическа зона, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Най-търсените кадри са със среден технически профил, като всеки работодател има предпочитания кандидатите да са завършили гимназия с профил по електротехника или машиностроене, обясни Стоев. Голяма част от работодателите обаче подготвят своите кадри още на входа, т.е. са готови да наемат кадри, които нямат предварителна подготовка и натрупани умения. Така голяма част от предприятията създават работни кадри, което се утвърди като традиция в ТИЗ, каза още той.

„Заявките за протести срещу високата цена на тока са „след дъжд качулка“ и тези дейности трябваше да са започнали много преди тази екстремна ситуация. Може би трябва да се опитат да правят анализите превантивно.“

Стоев посочи, че в България растящите сектори в икономиката са ИТ и секторите около мехатроника и части от автомобилостроенето, които не изискват големи количества електроенергия. Същевременно има свиване в секторите на текстила, пластмасите, металите и стъклото, които изразходват повече енергия. Така че, дългосрочно вървим по правилния път, каза Стоев.

Облагането на бизнеса е достатъчно тежко – с акцизи, ДДС, осигуровки – за да може държавата да си позволи, в ситуация, в която се оформя излишък в бюджета, да намали данъчни ставки. Съвсем легитимно ще е някои от кандидатите за парламента да включат и това в програмата си.

Вдигането на максималния осигурителен доход практически означава вдигане на данъците, посочи икономистът. Всички партии, които го предлагат, трябва да обяснят за какво са им тези пари. Ако е за вдигане на пенсиите, това е приемливо, но въпросът е да се покаже, че излишъкът към момента не стига.  Това, че пенсиите трябва да бъдат повишени, не означава, че бизнесът трябва да го „отнесе“ с по-висок данък.

Целият разговор гледайте във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/