Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер „Електромобили“ -ИКЕМ, „Клуб investor“, 09.10.2021 г.

Тенденцията всички коли с вътрешно горене да станат електромобили е необратима, а електрификацията ще засегне всички части на сектора – автобуси, строителна и селскостопанска техника. Електрификацията се случва в ускорен порядък, но хората все още не са напълно подготвени за това. Все пак България като система за обучение в сферата на електрическата мобилност е по-напред от Гърция или Румъния и може да се превърне в лидер в сферата на Балканите. Това заяви Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер „Електромобили“ -ИКЕМ, в ефира на предаването „Клуб investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Ще дойде времето, когато да притежаваш какъвто и да е автомобил или електромобил ще бъде скъпо удоволствие. Моделите за споделено пътуване и почасово ползване на електромобили доказа тази теза. Защо трябва да притежавам нещо, което ползвам няколко дни в седмицата или няколко часа? Цените на електромобилите няма, а и не би трябвало, да бъдат фактор в публичното пространство – споделеното пътуване дава възможност всеки един от нас почасово да наеме и ползва електромобил.“

Помощите за закупуване на електромобили в България закъсняват и самият принцип на финансиране не стимулира закупуването им. „Частичното прилагане на тези стимули не водят до реален ръст и развитие на електрическата мобилност. Българското правителство не е толкова активно в тази посока“, коментира Левков

Кризата с чиповете се отразява не само на производството на електромобили, но и на батерийния бизнес. Това е голем проблем в момента, но ще бъде преодолян, смята Левков.

Може да се говори, че в момента Европа е зависима от Азия и по-специално Китай за батериите си, но това е временен етап особено с развитието на графенови батерии, които могат да заменят литиевите.

Графеновите батерии ще се зареждат по-бързо от литиевите и ще имат по-дълъг живот, коментира Левков.

„Добиването на графен е изключително лесно и за мен това е решението на проблема с батериите.“

Цените на батериите ще намалеят и вече няма да са такава основна част от общата стойност на даден електромобил, смята той.

Според Левков дори при голямо поскъпване на цената на електроенергията електромобилите ще имат повече ползи от двигателите с вътрешно горене.

България трябва да улесни процедурите за поставяне на ВЕИ инсталации в частните домове, смята Левков, което ще улесни електроразпределителната система и може да доведе до по-ниски цени.

Повече за проекта на ИКЕМ с Европейската инвестиционна банка за обучение в електромобилността и тенденциите за рециклиране на батерии може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Клуб investor“ може да гледате тук.

 

Източник: bloombergtv.bg/