Някои европейски политици обвиняват Русия, че умишлено не доставя достатъчно газ

Повишаването на цените на газа в Европа може да дестабилизира икономиката на региона, а сътрудничеството между производители и потребители би могло да помогне за балансиране на пазара, заяви ръководителят на експортното отделение на руския производител на газ „Газпром“ на форум в четвъртък.

Цените се повишиха с повече от 800% тази година, което предизвика опасения относно инфлацията и енергийната бедност тази зима. Русия заяви в сряда, че увеличава доставките, осигурявайки известно облекчение на пазарите.

Русия също предупреди, че предпочитанията на Европа за по-гъвкави сделки на спот пазарите пред дългосрочните договори за доставки, предпочитани от „Газпром“, я оставят уязвима по отношение на обемите и цените.

„В момента европейският спот пазар показва висока нестабилност на цените и дезориентира както купувачите, така и продавачите, това носи рискове от дестабилизиране на цялата регионална икономика“, каза ръководителят на „Газпром експорт“ Елена Бурмистрова, цитирана от „Ройтерс“.

„Европейският спот пазар отразява само текущото състояние на търсенето и предлагането, но не е инструментът за ценообразуване, който осигурява дългосрочен баланс.“

Традиционните договори на „Газпром“, свързани с петрола, идват с ценова разлика, като остават на по-висока цена за продължителен период от време, след като цените на петрола намалеят, но също така и на по-ниска цена по време на скок на цените.

В четвъртък Бурмистрова повтори, че „Газпром“ изпълнява задълженията си по дългосрочни договори.

„Ние доставяме газ в допълнение към заявките за договор, когато имаме такава техническа възможност“, каза тя.

„Газпром“ добави връзка към спот цените в дългосрочните си договори преди няколко години, след като беше подложена на натиск да го направи от най-големите си клиенти.

В миналото „Газпром“ е правила милиарди ретроактивни плащания на някои от най-големите си клиенти, за да компенсира разликата в цените в договорите си.

„Тези, които подписаха дългосрочни договори с нас, сега се радват на цената си“, каза Бурмистрова в четвъртък, когато беше помолена да коментира покачващите се спот цени.

Спад в цените

В сряда цената на газа в холандския хъб TTF скочи до 155 евро за мегаватчас (MWh), преди да намалее след коментари на руския президент Владимир Путин. В четвъртък тя се понижи до 92 евро на MWh.

Путин каза, че Москва няма нужда от сътресения на газовия пазар, добавяйки, че Русия трябва да продава повече газ на своята борса в Санкт Петербург, която предлага газ за европейски спот купувачи.

В сряда Путин каза, че Русия може да увеличи доставките на спотовия пазар при условие, че успее да запълни собствените си хранилища. „Газпром“ планира да завърши запълването на складовете си у дома до 1 ноември, заяви изпълнителен директор.

Някои европейски политици обвиняват Русия, че умишлено не доставя достатъчно газ – обвинение, което Русия отрича, като казва, че износът й расте и се доближава до исторически връх.

„Газпром“ току-що завърши своя газопровод „Северен поток 2“, маршрут, който би добавил още 55 милиарда кубически метра износен капацитет от Русия за Европа.

Маршрутът, на който се противопоставят Украйна, САЩ и някои други европейски държави, тъй като би увеличил зависимостта на Европа от руския газ, очаква зелена светлина от Германия за започване на износ. „Газпром“ планира да достави 5,6 милиарда кубически метра газ през „Северен поток 2“ до края на годината.

Не е известно дали „Северен поток 2“, който според Русия трябва да помогне за успокояване на цените, ще доведе до нови обеми газ или ще работи предимно с газ, пренасочен от други маршрути като Украйна.

 

Автор: Даниел Николов

Източник: bloombergtv.bg/