Най-големият проблем не е фалитът на Evergrande, а средата, която доведе до упадъка на компанията, твърди анализатор

Цените на акциите в Азия поеха надолу тази сутрин на фона на опасенията за китайския сектор на недвижимите имоти. Търговията с акции на тежко засегнатия китайски гигант в областта на недвижимите имоти Evergrande на Хонконгската фондова борса бе спряна. Борсовият оператор не посочи причина за решението си в съобщението си от понеделник. За първи път в рамките на кризата с ликвидността на  задлъжнялото с повече от 300 млрд. долара дружество акциите му са спрени от търговия.

Освен книжата на Evergrande Group (EVG) не се търгуваха и акциите на подразделението за управление на имоти Evergrande Property Services. За разлика от тях търговията с книжа на дъщерната компания за електрически автомобили Evergrande New Energy Vehicle Group продължи. На фона на финансовите затруднения през последните няколко дни акциите на Evergrande Group вече се обезцениха с около 80% от началото на годината.

„Търговията с Evergrande беше спряна в очакване на съобщение за „голяма сделка“, заяви компанията в понеделник в съобщение до борсата. Evergrande Property Services Group Ltd. съобщи, че е спряна от търговия преди анонс за евентуална оферта за акции в компанията.

Hopson Development Holdings Ltd. планира да придобие 51% дял в звеното за имотни услуги, твърди китайската платформа за финансови новини Cailian, позовавайки се на неидентифицирани източници. Cailian измени по-ранен материал, за да изясни, че сделката ще даде на подразделението оценка от повече от 40 млрд. хонконгски долара (5,1 млрд. долара). Акциите на Hopson Development също бяха спрени, а облигациите му потънаха, предава Bloomberg.

Сделката при такава оценка би представлявала 28% отстъпка спрямо текущата пазарна стойност на Evergrande Property Services от около 55 млрд. хонконгски долара. През септември Evergrande заяви, че „активно проучва“ продажбите на части от конгломерата, заедно с подразделението за електрическия автомобил, макар че не е постигнат съществен напредък.

Evergrande се счита за най-силно задлъжнялата компания в сектора на недвижимите имоти в света. Проблемите на групата предизвикаха международна загриженост за състоянието на китайския сектор на недвижимите имоти. Само през миналата седмица Evergrande подаде дял т банка за 10 млрд. юана (1,3 млрд. евро), за да получи малко пространство за маневри.

„Най-големият проблем не е фалитът на Evergrande, а средата, която доведе до упадъка на компанията. Властите регулират жилищните заеми и кредитирането на компании за недвижими имоти. Пазарите вече търсят следващия Evergrande“, казва пред Handelsblatt Казутака Кубо, старши икономист в Okasan Securities. „Рискът проблемите на Evergrande да се прехвърлят върху целия китайски сектор на недвижимите имоти се увеличава“.

Широкият индекс MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония, отчита спад с 0,3%. По този начин индексът отбелязва първия си тримесечен спад от шест тримесечия. Хонконг поведе пониженията с отстъпление на индекса Hang Seng   с 1,9%. Японският индекс Nikkei, който се състои от 225 стойности, се понижи по-рано, като се търгува с понижение от 1,4% до едномесечно дъно от 28 375 пункта. По-широкият Topix е надолу с 0,6 на сто до 1974 пункта.

Китайските борси ще останат затворени до четвъртък заради националния празник. Пазарите в Южна Корея също ще останат затворени в понеделник.

В азиатската валутна търговия доларът поскъпна с 0,1 % до 111,10 йени и поевтиня с 0,4 % до 6,4452 юана. По отношение на швейцарската валута почти няма промяна до ниво от 0,9308 франка. В същото време еврото остана почти непроменено на ниво 1,1591 долара и поскъпна с 0,1 % до 1,0791 франка. Стойността на паунда загуби 0,1 процента до 1,3538 долара.

По статията работи: Бойчо Попов
Източник: https://www.investor.bg/