Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, „В развитие“, 01.10.2021

Европейските акции поевтиняват отново, след като през септември отчетоха най-големия си месечен спад от 11 месеца. Той беше предизвикан от опасенията с доставките на електроенергия в целия континент, а раздутите цени се отразиха на нагласите на инвеститорите. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. 

 

„В началото на търговската сесия Stoxx 600 губи 1,6%, като последва спада на азиатските акции и американските фючърси. Автопроизводителите и туристическите компании са сред най-засегнатите сектори, но всички индустриални групи са на червена територия. Перспективата за акциите остава замъглена и от други фактори, като страхове за забавяне в Китай, нарастващата доходност по облигациите, предстоящото намаляване стимули от централните банки и продължаващите проблеми с предлагането“, коментира Джо Ийстън.

„Данните показват, че инфлацията в еврозоната се ускорява до най-високото си ниво от 13 години насам“. 

„Акциите на Wetherspoon бележат спад, тъй като веригата заведения продължава да отчита ниски продажби заради пандемията“, каза още Джо Ийстън.

„Акциите на търговеца на електроника в Обединеното кралство AO World се сринаха след предупреждения за печалбите. В корпоративните новини от Германия акционерите на Daimler ще гласуват дали да отделят печелившия отдел за камиони от подразделението за луксозни автомобили на Мерцедес. Това ще бъде повратен момент, който може да увеличи оценките на двете компании“. 

„Доларът е близо до 11-месечен връх. Към Вашингтон – в петък председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси ще се опита да прокара гласуването на инфраструктурното законодателство“, каза пазарният анализатор.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото. 

 

Източник: bloombergtv.bg/