Природният газ поскъпва с цели 36,22% от октомври. Това се случва, след като енергийният регулатор КЕВР одобри искането на „Булгаргаз“ за драстичното увеличение.

Цената, предложена от газовия оператор, е 94,54 лв. за мегаватчас без ДДС и такси. Поскъпването е над 2 пъти по-голямо от очакваното. Предишното заявление бе за 80,28 лева.

Утвърдената цена за септември, която бе действаща до момента, е 69,40 лева за мегаватчас. Така от този месец ръстът ще е с 36,22% спрямо предходния.

Регулаторът посочва, че увеличената цена на природния газ за октомври отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. Данните показват, че през месец септември цените на газа на тези пазари са скочили с над 50%.

Голямото покачване на цената е неизбежно, защото следва тенденцията на европейските газови борси, където „синьото гориво“ държи рекордно високи цени – над 1000 долара за 1000 куб. метра.

Според „Булгаргаз“ увеличаването на цената на природния газ у нас в момента е най-малкото в Европа – с около 20-30% по-малко в сравнение с другите страни. Oт началото на 2021 г. досега потребителите у нас са заплатили 140 млн. лева по-малко в сравнение с потребителите в Европа, твърдят от газовата компания. Газът в Европа удари пореден рекорд, идва тежка зима

„573 млн. лева по-малко ще заплати българският потребител за природен газ у нас в сравнение с цената, предлагана на европейските пазари“, заяви изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов, като допълни, че в България цената на синьото гориво е с 20-25% по-ниска от средната в Европа.

По думите му, че ако беше готов интерконекторът с Гърция и можехме да внасяме повече азерски газ, поскъпването на синьото гориво щеше да бъде по-малко.

Решението на КЕВР идва в условия на рекордно високи цени на тока на борсата и със сигурност допълнително ще оскъпи електроенергията, както и парното през предстоящия зимен сезон.

 

Източник: https://www.expert.bg/