Яни Драгов, изп. директор на Smart Organic, „Бизнес старт“, 29.09.2021 г.

Българският производител на биохрани Smart Organic ще осъществи първично публично предлагане (IPO) на пазара BEAM на Българската фондова борса. Компанията ще търси до 3 млн. евро от инвеститорите, които ще използва за придобиване на германски конкурент. Това съобщи Яни Драгов, изп. директор на Smart Organic, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

 

Сделката ще се финансира както с набрания ресурс от БФБ, така и чрез собствен капитал и дългово финансиране. Германската фирма няма производствена площадка, а развива собствен бранд за барчета и суперхрани, сходни с продуктите на българската компания.

„Ние ще купим марката, а продуктите ще се произвеждат във фабриката ни в България. Ще използваме пазарните им позиции в Германия, техните изделия се продават в едни от най-големите търговски вериги там. Транспортните разходи няма да са проблем, тъй като ние продаваме продукти с високи добавена стойност.“

IPO-то е предвидено за края на октомври т.г., а придобиването на германската компания се очаква да се случи през ноември. Три милиона евро е максималната сума, която сега може да бъде привлечена на Пазара за растеж BEAM. Компанията ни е пораснала и дори 3 млн. евро са малко, но трябва да започнем отнякъде, обясни Драгов.

Консолидираните приходи от продажби на Smart Organic за 2020 г. са близо 37 млн. лв., което е 11% ръст спрямо 2019 г. През 2021 г. ръстът се ускорява до 27% към момента, като се очаква годишните приходи да достигнат 50 млн. лв. Ако се прибави ефектът от придобиването на немската компания, приходите за 2021 г. биха възлезли на 60 млн. лв.

Най-големите приходи са от продажбите на кокосово масло и протеинови барчета, много бързо расте категорията „курабийки“, каза събеседникът. Дружеството дори е патентовало своя безглутенова био веган курабийка. Високите цени на транспортните услуги, особено на морския контейнерен транспорт, се отразяват негативно на вноса на суровините, които Smart Organic използва в продуктите си.

„Нашите кокосови продукти – масло, мляко, захар и стърготини, са основно от Филипините. От Африка си набавяме моринга и сусам. От Южна Америка внасяме мака, асаи и всички какаови продукти – масло, маса, зърна, прах. От Канада внасяме кленов сироп и червени боровинки“.

Извършваме строг контрол на качеството на всички суровини. Скъпоструващите анализи се правят основно в германски лаборатории, каза още Яни Драгов. Той обясни, че има високорискови и нискорискови суровини по отношение на нивото на пестициди.

„Кашуто е проблем, защото при  него се използват  различни пестициди. Там сме много внимателни и проверяваме стриктно всяка партида – от Виетнам, Шри Ланка, Индия.“

Суперхраната не звучи научно, това е маркетингов термин, но зад него стоят храни, които са богати на нутриенти (микроелементи, витамини, антиоксиданти, протеини), каза бизнесменът.

Българското дружество вече стартира тестово производство на растително месо. За целта е отделен малък цех във фабриката в столичния кв. „Княжево“. Цената на растителното ни месо е два пъти по-ниска от продукта на американската компания Beyond Meat, каза Драгов.

Неотдавна Smart Organic стартира строеж на нова сграда, където ще произвежда други растителни алтернативи на животинските. Сред новите продукти на компанията са фини ядкови тахани и хумусов микс.

Дружеството имаше планове за листване на БФБ още през 2015 г. Много фактори ни спряха тогава, процедурата се проточи заради нуждата от одобрение на проспекта от КФН. Имаше много забележки и в един момент си дадохме сметка, че нямаме нужда от публично предлагане, а си финансирахме проектите дългово, допълни Драгов.

 

Този материал не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/