Павел Бандилов, изпълнителен директор на Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ

Цените на имотите в цял свят растат непрекъснато от 2008 г., защото кредитите стават все по-достъпни, стойностите на акциите и другите финансови инструменти също се повишават. Напълно реален е рискът при повишаването на лихвите, много от ипотеките да се окажат лоши. Такъв риск има и на капиталовите пазари.

Това каза Павел Бандилов, изпълнителен директор на Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

 

Инфлация винаги е имало, но бяхме свикнали да я виждаме на финансовите пазари, а сега тя е видима за всички в много сфери. В сегашната ситуация правилната диверсификация на активите е ключова – не само отделни в инструменти, а и в отделни сектори, когато говорим за акции. Ако сега технологичният пазар не расте така, както сме свикнали, то има сектори които печелят – например енергийните компании.

Високите цени на имотите в България следват тенденцията в световен план, но това е само една от причините. Втората, най-вероятно е, че българинът все още трудно се доверява на други възможности за инвестиции, различни от недвижимите имоти. Това е една от причините в страната да има 200 хил. апартамента, които стоят празни, защото са купени с инвестиционна цел.

Със забраната за биткойн Китай премахна една от възможностите за изкарване на капитали от държавата и същевременно си оставя отворена врата за бъдещ монопол над дигиталните платежни средства, след като дигитализира юана. Ефектът върху цената на биткойн след забраната ще е краткосрочен, защото „копачите“ се пренасят в други държави – Германия, Франция, Канада и САЩ. Китай очевидно вече няма да е пионер в областта.

Цялото интервю гледайте във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/