Ще имаме относително дълъг период на не много високи лихви, но висока инфлация – към 5% до 7%, прогнозира финансистът Левон Хампарцумян.

На въпроса дали именно този период не е най-подходящ за купуване на жилище той отговори, че е подходящ, ако човек иска да живее в това жилище и ако е сигурен в доходите си за следващите 20-30 гoдини.

Ако го взимат за спекулация, може да сбъркат, но може и да спечелят, както е при всяка спекулация, уточни финансистът.

„В България от една страна има демографска криза, от друга – в София всяка година населението расте. По-добрите квартали на София, предпочитани заради разположение и транспортна инфраструктура, най-вероятно цените ще продължат да растат. Няма рецепта, по която да се предпише: купувайте – не купувайте. Всеки трябва да си направи сметката“, коментира Хампарцумян пред bTV.

Според него е възможно следващите поколения в България да не предпочитат непременно да се заробват с 30-годишни кредити, а да живеят под наем и да харчат парите си за екскурзии.

”В Швейцария има ипотеки, които достигат до 100 г. Тамошният пазар е изкривен, защото има много богати хора. Млади хора професионалисти у нас започват да търсят крайградски къщи, за да могат да поемат нуждите на семейството си. Ако хората имат нужда от по-хубаво жилище и знаят какво да го правят, нека да си го купят“, заяви Хампарцумян по повод скока с 15% за година на отпуснатите жилищни кредити.

„БНБ не издава нареждане на останалите банки дали да отпускат кредити, а предупреждава, че се появяват повече рискове. Т.е., банките да заделят резерв за евентуален катастрофален изход“, обясни той по повод решението на централната банка да увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер.

 

Източник: https://www.banker.bg/