Красимир Йорданов, представител на KY Research, „В развитие“, 24.09.2021 г.

Двигател на този процес е нарастващата инфлация, твърди експертът от KY Research

Федералният резерв подготвя инвестиционната общност и пазарите за затягане на монетарната политика. От другата година ще се вдигат лихвите, а до средата на следващата години ще спрат изцяло купуването на активи. Това каза Красимир Йорданов, представител на KY Research, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

 

 

По думите на госта, причината за този процес е нарастващата инфлация. Фед е покачил прогнозната си инфлация с до 2% – 2,5%. и все още счита, че ще бъде краткотрайна. Също, инфлацията от 2020 г. не е отразила ръста на цените на жилищата и наемите.

„Клонът на федералния резерв на Канзас сочи, че има статистическа значимост между покачването на цените на наемите и на жилищата тази година с инфлацията, която се очаква през следващата.“

През ноември също се очаква ограничаването на покупката на активи, стига да няма сътресения на пазарите, както в Китай. При тях най-голямата компания за недвижими имоти се очаква да фалира. Красимир Йорданов споделя, че секторът „тежи доста“ в БВП-то на страната и представлява 30% от директните кредите на банковата система.

По думите на госта спукването на балона може да доведе до големи последици в световната икономика. Най-малкото поради факта, че Китай е втора икономическа сила. След като се забавят темповете на растеж на световната икономика, би следвало да се отслаби инфлационният натиск. Китай ще девалвира валутата си и „по линия на вноса на САЩ – ще се намали инфлацията.“

В зависимост от това как Китай адресира проблема зависи каква ще бъде паричната политика на централните банки в останалите части на света. Гостът допълва, че сигналите които се дават от Фед, са че през 2022 г. ще увеличат лихвеният процент, тъй като икономиките на страните нарастват, а безработицата в тях намалява.

Посоката на инфлацията в дългосрочен план е надолу поради два значими фактора – демографската криза и нивото на дългове, които преди Covid кризата са бiли големи, а по време на кризата са нараснали. Гостът обяснява, че това оказва влияние на реалния растеж на инфлацията в по-дълъг срок.

Вижте целия разговор относно действията на Фед и ЕЦБ във видеото

 

Източник: bloombergtv.bg/