В по-широк план борбата ще повлияе и на социално-културните дискусии за всичко-от изменението на климата до неравенството и търговията

Правителства като Китай не забраняват криптовалутите, защото непременно очакват технологията да се провали. Проблемът е, че те искат да управляват експеримент на стойност потенциално трилиони долари.

С последния си ход Китай се присъединява към малък списък от нации, които имат драконовски мерки срещу крипто. И това е стъпка в обратната посока на Ел Салвадор, която прие биткойн като законно платежно средство тази година и беше възхвалявана както от либертарианците, така и от вярващите във валутата. В САЩ, където търговията с криптовалути е разрешена, но регулаторите я следят внимателно, някои виждат възможност в задълбочаващите се репресии на Китай.

Разбирането на многото измерения на тази многостранна битка за контрол на пазара ще бъде от ключово значение за милионите инвеститори, които се надяват да спечелят от крипто. Борбата ще отекне в глобалната финансова система, където всеки ден носи новини за продукти като фондове, търгувани с биткойни, причудливо наречени цифрови жетони и NFT активи. Свръхбогатите също участват, а основните финансови институции възприемат цифровите валути.

В по-широк план борбата ще повлияе и на социално-културните дискусии за всичко-от изменението на климата до неравенството и търговията до фиатните валути. Как двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай – се справят в усилията си за надзор над пазара, вероятно ще имат най-мащабното въздействие.

„Криптото стана твърде голямо, за да бъде пренебрегнато“, казва Мат Хуган, главен инвестиционен директор на Bitwise Asset Management. „Преди пет години, поне в съзнанието на регулаторите, хората просто играеха Dungeons & Dragons и търгуваха помежду си. Днес това е индустрия от 2 трилиона долара и всяка голяма банка на Уолстрийт помага на инвеститорите да участват нея и сега те трябва да се справят с нея.“ 

Крипто правила

Китай разтърси финансовите пазари тази седмица, като обяви, че всички свързани с криптовалути транзакции ще се считат за незаконни, повтаряйки по-малко категоричните забрани, датиращи от 2013 г., които забраниха първоначалните предложения на монети, крипто борсите и „копаенето“ на криптовалути – в които страната стана световен лидер.

Вместо това китайското правителство има за цел да пусне собствената си криптовалута. Това е една от 81-те нации, които планират собствени цифрови валути – списък, който започна с държави като Венецуела и Естония, но сега включва по-големи страни, включително САЩ. С население от 1,4 милиарда, вероятно Китай ще има предимство, когато започне да разпространява цифровите юани в световен мащаб на зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.-перспектива, която кара някои американски политици да обмислят да забранят на американските спортисти да използват електронната монета, докато са там.

„Мисля, че за Китай е доста ясно, че искат да популяризират дигиталния юан и че те просто искат да изпреварят конкуренцията“, каза Никола Кристин, доцент в университета Карнеги Мелън.

Китай заяви, че 10 регулаторни агенции, включително централната банка, ще работят заедно, за да проследят свързаните с крипто дейности. Забраната дори постановява, че на чуждестранните борси е забранено да предоставят услуги на континентални инвеститори. Политиката на страната през последните няколко години вече доведоха до свиване на местните обеми на търговия, каза Рандал Крознер, заместник-декан на Университета в Чикаго Booth School of Business и бивш управител на системата на Федералния резерв. „Дори и с VPN може да бъде много трудно да се свържете и транзакцията може да се забави“, каза той.

Правителствата предприемат мерки срещу крипто по две причини, казва Хоуган от Bitwise.

Те искат да ограничат крипто добива – енергоемкия изчислителен процес за създаването на цифровата валута и проверката на транзакциите. И второ, може би по-критично, те искат да могат да наблюдават валутните транзакции и да посрещнат всяко предизвикателство пред собствените си дигитални валути.

Подходът на Гари Генслер

В САЩ регулаторната стратегия на правителството е различна. Подходът има за цел да се опита да избегне проблеми, според Кристин. Например, финансовите пазари исторически са задържали високи бариери за навлизане за определени видове транзакции, но няма такъв строг контрол за търговиите с криптовалути. Това оставя вратата широко отворена за неопитни инвеститори да заемат позиции с голям ливъридж, което може да доведе до потенциално катастрофални финансови загуби.

„Сега, разбира се, има друга политика, че хората трябва да могат да правят каквото си искат – все пак това са техните пари“, каза Кристин. „Но въпросът е дали много хора на ниво търговци на дребно, участващи на тези пазари, всъщност могат да оценяват рационално рисковете.“

Председателят на Комисията за ценни книжа и борси (SEC) на САЩ Гари Генслер, който определи крипто като „Дивия запад“, сигнализира за строг режим на надзор над индустрията. Планираната програма за кредитиране на Coinbase Global Inc., която би позволила на потребителите да печелят 4% чрез заемане на техните жетони, беше основна точка в нарастващото напрежение между регулатора и индустрията. Изпълнителният директор на BlockFi Зак Принс наскоро заяви, че SEC и други регулатори трябва да дадат яснота на индустрията относно какво е разрешено.

Генслер всъщност се интересува от крипто света от години и даже водеше клас в Училището по мениджмънт Sloan на MIT, наречен „Блокчейн и пари“. Той дори показа пътя за SEC да одобри ETF фючърси на биткойни.

Вниманието от страна на регулаторите е разбираемо. Нищо неподозиращи инвеститори са загубили милиарди долари в най-разнообразн измамни схеми.

„Правителството се притеснява за защитата на потребителите“, казва Джеймс Сейфарт, анализатор на Bloomberg Intelligence. „Правителството на САЩ обикновено не забранява новите технологии, те обикновено приемат иновациите. Ще има нов регламент, но те просто трябва да дадат насоки за хората.“

Бившият министър на финансите на САЩ Лари Съмърс казва, че вместо да се противопоставя на регулацията, крипто индустрията трябва да я приеме за свое добро. Предвид големите финансови суми, свързани с крипто, не е реалистично индустрията да очаква да работи в тайна без надзор на правителството, каза Съмърс в интервю за Bloomberg TV.

Крипто индустрията трябва да отхвърли идеята, че ще функционира като „либертариански рай“, където правителствените правила не могат да бъдат наложени, каза Съмърс.

Автор: Даниел Николов

 

Източник: bloombergtv.bg/