Всички транзакции, свързани с крипто, включително услуги, предоставяни от офшорни борси на местни жители, са незаконни финансови дейности

Цената на биткойна се срина с около 6%, тази на етера – с над 10%

Китайската централна банка обяви всички финансови трансакции с криптовалути за незаконни. Бизнесът във връзка с цифровите валути е „незаконна финансова дейност“ и предполагаемите заподозрени може да очакват наказателни разследвания, заяви централната банка. С нейното решение не само търговията с цифрова валута, но и продажбата на цифрови активи и трансакциите с криптодеривати са забранени.

Китайското ръководство от дълго време предприема строги мерки срещу цифровите валути и предупреждава отново и отново да не се ползват. Така тя иска да даде пример за битка срещу спекулациите и прането на пари. Веднага след съобщението от Пекин цената на най-известната криптовалута биткойн се срина с повече от шест процента. Цифровата валута Етер също загуби значително от стойността си с минус 10,7 процента.

Стъпката се случва в момент, в който финансовите пазари, при това не само в Азия, са все по-обезпокоени на фона на кризата със строителния предприемач Evergrande, над когото е надвиснал фалит.

През последните години търговията с биткойни и други криптовалути „разруши икономическия и финансов ред“ и „улесни прането на пари, незаконното набиране на капитал, измамите и други престъпни дейности“, заяви китайската централна банка. Това застрашава сигурността по отношение на имуществото на гражданите. Чистата търговия и „производството“ на криптовалута са забранени в Китай от 2019 г.

Криптовалутите са измислени като платежно средство, което работи независимо от централните банки, така че те трудно могат да бъдат регулирани. Скептиците предупреждават за високите ценови колебания на дигиталните валути – затова те често се използват повече като обект на спекулации и инвестиции, отколкото като платежно средство, което може да доведе до големи загуби. В допълнение наскоро се случиха и грандиозни хакерски атаки срещу платформи за криптовалута.

Китай работи върху собствена интернет валута. Със сигнала от този петък правителството проправя пътя за въвеждане на пазара на криптовалута под строг контрол на партията.

По статията работи: Бойчо Попов
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Източник: https://www.investor.bg/