Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация, „Светът е бизнес“, 24.09.2021

Като държавна компания „Българгаз“ дължи обяснение по какъв начин се изразходват или използват количествата газ от азербайджанската компания СОКАР, с коят България има споразумение за доставка на 1 млрд. куб. метра от синьото гориво. То не достига до българския пазар, като има информация, че се продава обратно в Азербайджан през Гърция, откъдето достига до Италия.

Това каза Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

 

 

Засега „Българгаз“ не предоставя информация за търговските договори, които сключва. Няма и публична информация с какво количество от природния газ, който би трябвало да получава от азербайджанската компания се разпорежда, както и какво се случва с него.

Ако България използва газът, който получава от СОКАР, може дори да го търгува с Гърция като суап сделка, за да понижи или поне да задържи нивата на цените на горивото.

Вместо това, Павлов посочи, че има информация, че „Булгаргаз“ продава синьото гориво на гръцката газова компания DEPA, която го продава на СОКАР, която го продава в Италия. Според него „Булгаргаз“ трябва да посочи на какви цени се правят тези сделки и какви са мотивите и кои са страните, които участват.

„Изяснява се въпроса с тази спекула, която се получи на енергийната борса“ – така Павлов си обяснява проверката на Министерството на вътрешните работи и ДАНС в Комисията за енергийно и водно регулиране. Той обаче не вижда директна връзка между цената на тока и цената на природния газ.

Според него пазарът на природен газ ще се нормализира при пускането на „Северен поток“ 1 през октомври и на „Северен поток“ 2 в края на годината. В допълнение цените вече са достатъчно високи, което може да мотивира САЩ са започне доставки на втечнен газ, посочи Павлов.

Цялото интервю гледайте във видеото. 

Всички издания на „Светът е бизнес“ може да намерите тук.

 

Автор: Веселин Николов

Източник: bloombergtv.bg/