Винопроизводителите са неприятно изненадани от решението на финансовото министерство да въведе нови бандероли за тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки от 1 януари 2022 г., без преди това да са информирали бизнеса, с когото това предложение би трябвало да бъде обсъдено.

Това стана ясно от думите на председателя на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски, който посочи още, че решението на финансовото министерство да обнови акцизните бандероли в момент, когато винзаводите имат сериозни разходи по изкупуването на гроздето, а кризата с горивата допълнително оскъпява производството, е крайно неподходящо.

Разходите на винопроизводителите по въвеждането на новите акцизни стикери ще струват поне 60 млн. лв. Освен това голяма част от производителите реализират основните си обороти от вино в края на годината, затова е крайно неизгодно да сменят стикерите точно в преди януари 2022 г., посочи експертът пред БНР.

От името на колегите си Чорбаджийски предлага като най-безболезнено подобна смяна да става примерно през април, а не през януари, защото разходите на винарните в тази част от годината не са така тежки. От браншовата камара настояват за разговор с финансовото министерство, за да представят аргументите си и да поискат отсрочка, мотивирайки се основно с кризата в цялата икономика.

На тази среща браншът ще настоява и за още една подкрепа и тя е свързана с намаляването до 9 процента за всички храни и напитки. На този етап депутати от партия „Има такъв народ“ от 46-я парламент внесоха проектозакон за сваляне на ДДС-то на 9% само за пресните плодове и зеленчуци.

Автор
Елена Кирчева

Източник: https://www.banker.bg/