Очаква се тази седмица администрацията на Джо Байдън да предсtави първите регулации за криптовалутите

Компаниите за криптовалути наемат все повече лобистки фирми, които да ги представляват във Вашингтон. Причината е намерението на институциите да разработят регулации за криптовалутите и платформите за търговия, които да осигурят по-голяма стабилност на този пазар и да попречат на хакери да ги използват за получаване на откупи, пиша Bloomberg.

Очаква се тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън да обяви първите мерки на Министерството на финансите за регулиране и проследяване на трансакции с криптовалути. Целта е американските власти да могат да откриват крайния получател на пари, изпратени като откуп на киберпрестъпници. Администрацията подготвя и законови промени, които да забранят изплащането на подкупи на хакери.

През 2020 г. през различни платформи за криптовалути са платени подкупи за 350 млн. долара, което е с 311% повече, спрямо сумите за 2019 г, сочат данни на компанията Chainalysis, който анализира блокчейн индустрията. Поддръжниците не криптовалутите посочват, че едва от 1 процент от обема на трансакциите са свързани с престъпна дейност

Председателят на комисията за ценните книжа Гари Гетман е твърд поддръжник на идеята, че са необходими регулации за криптовалутите. Според него пазарът е твърде волатилен, податлив на спекула и инвеститорите не са защитени. Той смята критовалутите и за ценни книжа и съответно сделките с тях и платформите, през които се извършват, трябва да се регистрират в комисията. Тази негова позиция обаче не е никак популярна сред крипто компаниите.

Пазарната капитализация на криптовалутите е над 1,5 трилиона долара, сочат данните за тази седмина на CoinMarketCap. Това е спад от пика от около 2,5 трилиона долара през май. Според критиците точно такива бързи спадове правят пазара несигурен за инвеститорите.

„Ако много криптовалути бъдат определени за ценни книжа, борси като Coinbase и останалата част от крипто индустрията „няма да могат да печелят пари така, както правят днес“, казва Тайлър Гелаш – бивш съветник на комисията за ценни книжа.

„Експлозивният растеж на крипто индустрията трябва да бъде съчетан с гъвкави закони и разпоредби, които да гарантират растежа. Те не могат да бъдат създадени без съвместна работа с членове на Конгреса, регулаторни агенции и членове на администрацията“, каза Кристин Смит, изпълнителен директор на Блокчейн асоциацията, цитирана от The Hill.

„Бихме искали да разберем дали регулаторните органи в Съединените щати искат да регулират търгуването на криптовалути и да работят с индустрията, да кажат какво ги интересува“, казва Джеръми Аллер, изпълнителен директор на Circle Internet Financial Inc..

„Съединените щати обаче не са склонни да предоставят яснота за намеренията си“, казва той.

Circle Internet Financial Inc е компания, която доброволно изпраща информация до Комисията по ценни книжа за капитализацията на корпоративните си вложители.

Крипто компаниите, изглежда подплашени от плановете на институциите и липсата на детайлна информация по въпроса, харчат все повече за лобисти. Според данни на Bloomberg август и септември, една трета от лобистите във сферата на финансите са посочили, че ще защитават крипто компании. Все по-често наетите са бивши служители и ръководители в държавни институции.

През миналия месец компанията Coinbase нае две лобистки фирми, с което на практика удвои броят на представляващите я. През април компанията, заедно с Fidelity, Paradigm и Square – компания, основаната от изпълнителния директор на Twitter Джак Дорси, стартирахa собствена група за лобиране.

Същата стъпка ще предприеме и  Facebook заради намеренията на компанията на Марк Зукърбърг да създаде и развива собствена крипо валута.

„Ние сме фокусирани върху отделянето на фактите от възприятието в крипто пространството чрез правителствени и образователни канали. Това е от решаващо значение за подпомагане на регулаторите да разберат способността на крипто да стимулира икономическия растеж“, казва Фред Ерсам, съосновател на Paradigm.

„Един от основните принципи на групата ни е да работим в тясно сътрудничество с политиците, за да коригираме дезинформацията и да обсъдим общите ни точки, като продължим да създаваме повече финансови възможности за хората по света, казва Ерсам цитиран от Bloomberg.

Според директори на крипто компании, интересът на институциите към бранша е подтикнат от големите банки, които може би усещат, че губят позиции.

Компании като BlockFi Inc.и Celsius Network Inc. вече имат депозити за над 35 млрд. долара в традиционни криптовалути като биткойн, както и други крипто монети с фиксирана стойност от 1 долар, които се считат за заместител на държавните пари. Някои компании дори предлагат двуцифрени лихви по депозитите.

„Борбата е за всички пари в света, нали?, казва Алекс Машински, изпълнителен директор на Celsius Network. „Трябва да работим два пъти по -усилено, защото тези момчета имат най -големите лобисти, работещи за тях, както на държавно, така и на федерално ниво“.

Същевременно пък големите банки, които държат криптовалути в активите се имат притеснения, че правилата им пречат да се конкурират новите компании.

В понеделник лобистка група, представляваща интереса на 9 големи банкови организации, изпрати писмо от 64 страници до Брюкселския комитет за банков надзор, съобщава Reuters. Искането им да не се приема предложение за нов регламент, който да задължава банките, да държат капитал равен по стойност на активите, които са вложили в биткойн, за да поемат пълно отписване. Причината е, че то ще затрудни банките да търгуват с криптовалути.

Групата, в която влизат Международната асоциация за суапове и деривати (ISDA), Фючърсна индустриална асоциация (FIA), казва, че „по-голямото участие на банките би направило блокчейн технологията по-достъпна и да донесе „осезаеми ползи за реалната икономика.

„Обществото и регулаторните органи биха имали ползва от участието на банките в крипто активите, тъй като заради дългогодишния опит в идентифицирането, мониторинга и управлението на рисковете, които имат“, се казва още в писмото.

 

Автор: Веселин Николов

Източник: bloombergtv.bg/