Зимата наближава, а запасите от газ в много страни са крайно недостатъчни

Рекордното поскъпване на природния газ в Европа не означава, че непременно ще забогатеете, ако изпратите всичките си резерви към региона. Въпреки че цените в Европа почти се утроиха от началото на годината, те все още са по-ниски от вносните цени на втечнен природен газ в най-големия вносител, Азия. Причината е, че страни като Япония и Индия купуват панически преди зимата и така засилват конкуренцията за и без това малкото количество, което се търгува свободно на спот пазара и не е обвързано с дългосрочни договори.

Пазарите на газ в Европа, Азия и САЩ са свързани, така че промените в един регион може да пренасочат доставките. Най-големите производители ще се срещнат в Дубай за конференцията Gastech – първото присъствено събитие за участниците в индустрията от началото на пандемията. Там покупките на втечнен природен газ ще бъдат основна тема на разговори, защото горивото се използва както за производство на електроенергия, така и за отопление.

Ето 5 графики, които показват защо Европа не получава достатъчно доставки от газ и как може да се промени ситуацията.

1. Къде е газа?

Европа премина от излишък към недостиг само за 2 години, а основната причина е рязкото увеличение на търсенето в Азия, тъй като Китай бързо се справи с глобалната пандемия. Най-сериозната суша от 10 години насам в Бразилия също задълбочи недостига, защото страната разчита на електроенергия от водноелектрически централи и се наложи да я замени с втечнен природен газ. Всичко това значително намали обемите, които Европа може да внася и доставките значително намаляха от началото на юни насам.

2. Дългосрочни договори

По-голямата част от втечнения природен газ е обвързан с дългосрочни договори подписани в Азия. Така че за трейдърите реално остава по-малко от половината предлагане. Тези договори обикновено са свързани със суровия петрол, който в момента е по-евтин от газа в европейските центрове и в Азия. Това значи, че страните вероятно ще изпълнят договорите си, което оставя по-малко обеми за спот пазара.

3. Следете разликите

Първата стъпка, за да разберете кой печели битката за доставките е да следите разликите между цените в Европа и Азия. Във финансовия свят, това означава да следите спреда фючърсите, които се търгуват в Нидерландия и на пазарите в Япония и Корея, където се сключват спотовите сделки за североизточна Азия.

„Ако търгувате на спотови цени, ще доставите суровината в момента, в който ще спечелите най-много от нея,“ казва Стейси Морис, директор проучвания в компанията за проучвания Alerian.

4. Отвъд спредовете

Но не всичко опира до спреда. Това, което наистина е от значение са разходите за товара, когато пристигне в Европа. В момента, разликата в цената между спот цените и фючърсите е 16 цента означава, че е малко вероятно някой да купува.

Анализатори казват, освен ако тенденцията не се промени, нма кой да доставя втечнен природен газ в Европа.

5. Транспортните разходи

Най-добрият пазар за втечнен природен газ се определя от разходите за транспортирането на товара до Европа или Азия. Например, ако транспортните такси за горивото са високи, има по-голяма вероятност доставките от региона на Атлантическия океан да останат в него, а не да пътуват на големи разстояние до Азия.

Някои трейдъри запазиха танкери от по-рано, за да избегнат невижданите до сега цени за транспорт на момента.

 

Източник: bloombergtv.bg/