Предприятията за производство на стомана в две провинции са получили инструкции да ограничат операциите си до 30 септември

Цената на желязната руда удължи спада си под 100 долара за тон, след като Китай въведе нови ограничения на промишлената дейност в някои провинции.

Фючърсите в Сингапур се сринаха с 12% в понеделник, но после компенсираха част от загубите.

Цените са с около 60% по-ниски от рекордните стойности, постигнати през май, и са двуцифрени за първи път от повече от година, тъй като китайското търсене намалява.

Цените на желязната руда падат вече девети ден и се насочват към най-дългия период на спад от 2015 г.

Най-големият производител на стомана в света затяга ограниченията пред производството, за да намали обемите тази година на фона на целта за въглероден неутралитет до 2060 г. Напоследък ограниченията се насочват към подобряване качеството на въздуха за зимните олимпийски игри догодина.

 

 

Мерките явно действат, защото производството пада в началото на септември до 17-месечно дъно.

„Очакваме нов спад в седмичното производство на китайска стомана, което отново ще подкопае цените на желязната руда“, казва Атила Уиднел, управляващ директор на Navigate Commodities. Седмичните доставки от Австралия са по-високи на седмична база, а износът на Бразилия е силен, допълва той. Краткосрочната цел на консултантската компания за цената на желязната руда е от 94,41 до 98,28 долара на тон.

В последния кръг от мерки предприятията в провинция Дзянсу са получили инструкции за намаляване на производството като част от по-широките ограничения на промишлената дейност, насочени към намаляване на потреблението на енергия, съобщава Mysteel, като се позовава на проучване сред операторите.

Производителите в още няколко китайски провинции също са помолени да ограничат операциите до 30 септември.

Стремежът на Китай да овладее своята стоманена промишленост разтърсва пазарите на черни метали тази година. Желязната руда поскъпна силно в началото на годината, тъй като предприятията искаха да заредят за производство на стомана в пълен обем преди въвеждането на ограниченията.

Цените сега са под натиск и заради спада в сектора на имотите в Китай и опасенията, че проблемите с China Evergrande Group може допълнително да натежат върху важен източник на търсене на стомана и метали.

Източник: https://www.investor.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: